Hoe voorkom je dat hout gaat rotten in de grond?

Houtrot en aantasting door micro-organismen in de grond kunnen ernstige schade veroorzaken aan houten structuren zoals palen en ander tuinhout. Om dit te voorkomen, is het erg belangrijk om het hout goed te behandelen voordat het in de grond wordt geplaatst.

Hout wat is behandeld met Multi-afdichting tegen houtrot in de grond
  • Gebruik onder druk geïmpregneerd hout: Dit type tuinhout is behandeld met speciale chemicaliën onder hoge druk, waardoor het tuinhout beter bestand is tegen houtrot en aantasting door insecten. Echter is deze bescherming met impregneer niet voldoende voor tuinhout dat in de grond wordt geplaatst.
  • Toepassing van een waterdichte beschermlaag: Door het deel van het tuinhout dat in de grond staat tot circa. 30 cm boven de grond te behandelen met een waterdichte laag zoals BAUFIX Multi Afdichting kan voorkomen worden dat water in het hout doordringt, wat de groei van schimmels en bacteriën helpt voorkomen.

Waarom het belangrijk is om houten palen in de grond droog te houden

Multifunctionele waterdichte adichting om houtrot te voorkomen

Het is algemeen bekend dat droog hout een ongunstige omgeving vormt voor de groei van schimmels en bacteriën. Vanwege het lage vochtgehalte ontbreekt het droog hout aan de essentiële voorwaarden die nodig zijn voor de ontwikkeling van deze micro-organismen. Schimmels en bacteriën hebben vocht nodig om te gedijen, en zonder voldoende vocht blijft droog hout over het algemeen vrij van microbiële besmetting.

Daarom is het belangrijk als je de levensduur van houten palen en tuinhout in de grond wilt verlengen door houtrot te voorkomen, dit kan eenvoudig door het aanbrengen van een waterdichte laag. Dit creëert een waterdichte barrière die schadelijke invloeden van vocht, schimmels en bacteriën tegenhoudt.

Door houten palen en tuinhout voorafgaand aan installatie in de grond waterdicht te behandelen met twee lagen BAUFIX Multi Afdichting, wordt niet alleen houtrot voorkomen maar wordt ook de levensduur van de palen aanzienlijk verlengd. Deze eenvoudige preventieve oplossing van BAUFIX resulteert in duurzame en betrouwbaardere houten structuren. Die ook in de grond bestand zijn tegen de uitdagingen van vochtige omgevingen en hun functionaliteit behouden gedurende vele jaren.

Houten palen in de grond beschermen

Hout wat is behandeld met Multi-afdichting tegen houtrot in de grond

Het beschermen van houten palen in de grond vereist zorgvuldige voorbereiding en behandeling. Hieronder de stappen die je kunt nemen tegen houtrot:

Behandeling van het hout onder het maaiveld: Breng een geschikt waterdicht beschermingsmiddel aan op het houtoppervlak voordat het in de grond wordt geplaatst. Dit kan met BAUFIX Multi Afdichting die het hout beschermt tegen indringing van vocht en micro-organismen. Deze 1-component waterdichte afdichtingspasta van BAUFIX is zeer eenvoudig met een kwast aan te brengen. Door het aanbrengen van een waterdichte laag plaats je een fysieke barrière tussen de grond en het hout, wat werkt als een membraam om direct contact met de grond te vermijden.

Regelmatig onderhoud: Controleer regelmatig de staat van de afdichting op de houten palen of het tuinhout dat boven het maaiveld uit komt. Door bijvoorbeeld een grasmaaier of het gebruik van een bosmaaier kan de afdichting beschadigd raken. Breng indien nodig een nieuwe laag afdichtingspasta aan om de beschadiging te herstellen en de levensduur te verlengen.

Wat is teer voor palen?

Teer is een natuurlijk product dat wordt verkregen uit de destillatie van hout of steenkool. Het werd vaak gebruikt als beschermende coating voor houten palen en andere houten constructies om ze te beschermen tegen vocht, schimmels en insecten. Echter is koolteer slecht voor onze gezondheid en voor het milieu, daarom is het sinds de jaren negentig verboden.

Welke teer voor palen kies je?

Als vervanger voor koolteer bij het beschermen van houten palen kun je tegenwoordig kiesen voor een moderne PU-hybride bescherming, zoals de 1-component BAUFIX Multi Afdichting.

De keuze tussen traditionele teer en moderne PU-hybride bescherming hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing, milieuoverwegingen, en persoonlijke voorkeur.

Traditionele Zweedse of Stockholmer teer biedt een effectieve bescherming tegen vocht en micro-organismen, maar het kan ook schadelijke chemicaliën bevatten en minder milieuvriendelijk zijn. Moderne PU-hybride coatings, zoals de BAUFIX Multi Afdichting, bieden vaak een milieuvriendelijker alternatief met vergelijkbare of een nog betere beschermende eigenschappen. Een ander voordeel van de BAUFIX Multi Afdichting is dat het bij renovatie ook over bestaande bitumen heen aangebracht kan worden.

Waarvoor worden houten palen en tuinhout veelal voor in de grond geplaatst?

Houten palen en tuinhout worden vaak in de grond geplaatst voor verschillende toepassingen, waaronder:

Houten paal in de grond behandeld met multi afdichting tegen vocht
  • Schuttingen en hekwerken: Houten palen worden gebruikt als fundatie voor schuttingen en hekwerken om privacy te bieden en eigendommen af te bakenen.
  • Terrasconstructies: Houten palen worden gebruikt als fundering voor terrasconstructies zoals houten vlonders, waarbij ze de draagkracht leveren om het terras boven de grond te tillen.
  • Tuinpergola's: Houten palen worden gebruikt als verticale steunpunten voor tuinpergola's, die dienen als decoratieve elementen en ondersteuning bieden aan klimplanten.
  • Speeltoestellen: Houten palen worden gebruikt als basis voor speeltoestellen zoals schommels, glijbanen en klimrekken in de tuin.

Het behandelen van houten palen in de grond, voor een langdurige bescherming en biedt aanzienlijke voordelen voor verschillende houten constructies zoals schuttingen, speeltoestellen en hekwerken. Vaak zijn het de funderingspalen die het meest gevoelig zijn voor aantasting en houtrot, wat kan leiden tot het omwaaien en onherstelbaar beschadigen van de hele structuur.

Dit rampscenario doet zich vaak voor, terwijl het bovengrondse deel van de schutting of speeltoestel nog in zeer goede staat verkeert. Worden de funderingspalen aangetast door vocht en micro-organismen, waardoor ze verzwakken en uiteindelijk falen. Dit resulteert in het omwaaien en omvallen van de constructie, wat niet alleen een veiligheidsrisico vormt, maar ook leidt tot onnodige kosten voor reparatie of vaak vervanging.

Door bij de bouw eenvoudigweg houten palen en tuinhout in de grond goed te beschermen, kan dit probleem worden voorkomen en kan men veel langer van de schutting of speeltoestel genieten. Het gebruik van een waterdichte behandeling van het hout dat in de grond wordt geplaatst voorkomt vochtindringing en verlengt de levensduur van de palen aanzienlijk. Hierdoor blijven de funderingspalen stevig en stabiel, waardoor de gehele structuur bestand is tegen weer en wind.

Door het nemen van deze eenvoudige preventieve maatregelen om houten palen en tuinhout in de grond te beschermen, kan men niet alleen de levensduur van structuren verlengen, maar ook zorgen voor een veiligere en duurzamere buitenomgeving voor jarenlang plezier en gebruik.

FIXZA, Samen fixzen we het wel!