Schilderen en spuiten met Metallic (muur)verf

Met metallic muurverven kun je oppervlakken op een bijzondere manier verfraaien en een vleugje luxe aan je muren toevoegen. Deze effectverven met dat beetje extra zijn verkrijgbaar in talloze tinten, zoals zilver, koper en uiteraard goud. Ze creëren een stijlvolle ambiance en een glans die het interieur op doeltreffende wijze in de schijnwerpers zet.

Gouden metallic verf voor mooie contrasten in de kamer

De betoverende glans biedt de mogelijkheid om harmonieuze contrasten te creëren die passen bij je meubilair. Na het aanbrengen, lijkt het wandoppervlak alsof het gemaakt is van exclusief en waardevol metaal. Als je op zoek bent naar een moderne industriële uitstraling en je woonkamer een glanzende make-over wilt geven, zijn metallic muurverven precies wat je nodig hebt. Hieronder laten we je zien hoe je de industriële uitstraling met een metaaleffect op je binnenwanden kunt realiseren, welke kleuren het meest geschikt zijn voor het schilderen met metallic verven en hoe je deze aanbrengt.

Glinsterende luxe met metallic goud

Goud staat als geen andere kleur voor luxe, glamour en exclusiviteit, waardoor het bijzonder geschikt is als kleur voor een elegante metallic muurverf. Het brengt tevens een warme sfeer met zich mee. Effectverf zorgt ervoor dat de achtergrond geschilderd lijkt, maar slechts een deel van het licht wordt gereflecteerd, wat het metallic effect teweegbrengt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de effectpigmenten in de metallic muurverf en metallic spuitverf.

Metallic zilver voor sprankelende accenten aan de muur

Zilver geeft een moderne en toch koele uitstraling aan de muren van je woonkamer of slaapkamer. Deze kleur oogt geordend en gestructureerd, vooral in combinatie met zwart of blauw. Over het algemeen wordt het aanbevolen om bepaalde oppervlakken alleen met metallic muurverf te schilderen, aangezien het schilderen van alle muren met een metaal effect muurverf al snel overweldigend kan zijn.

Het is beter om de effect kleur te doseren op specifieke deelvlakken of om glanzende accenten achter meubels zoals wandkasten te plaatsen, waar de effect kleuren volledig tot hun recht komen. Als je van plan bent om alle muren te schilderen met metallic muurverf, zorg er dan voor dat er een gebalanceerd contrast is tussen donkere kleuren op de vloeren en lichte kleuren op de plafonds.

Binnenmuren in een roestige stijl

Je kunt er ook voor kiezen om de effect kleur in een roestige tint te gebruiken. Metallic muurverf werkt bijzonder goed in combinatie met wit, beige en bruin. In combinatie met verfrissend blauw straalt de effect kleur levendigheid uit. Accessoires met roesteffecten, brengen een rustieke sfeer met zich mee en springen er net zo goed uit op gedeeltelijke oppervlakken als accessoires in de kleur van edelmetalen.

Handig om te weten: verschillende soorten metallic effectverven en pleisters

Dekkende effectverf in gouden kleur

Dekkende effectverven zijn muurverven met verschillende metaaleffecten. Over het algemeen zijn ze net zo eenvoudig te verwerken als gewone muurverven. Met hoogwaardige dispersie-effectlakken zoals Baufix Metallic Verf goud kun je eenvoudig en snel een sprankelende look creëren en je woonruimte voorzien van glitter en glamour. Metallic effectverven bieden een dekkende uitstraling.

Metallic effect beits daarentegen hebben geen dekkend effect. Als je de metalen uitstraling over een bestaande basiskleur aanbrengt, zal de basiskleur door het eindresultaat heen schijnen. Effect beits is daarom ideaal als je de basiskleur wilt behouden en de muren wilt verfijnen met effect beits en een metaalachtige uitstraling op een houten ondergrond.

Effectpleisters bieden naast glans, de muren ook een bijzondere oppervlaktestructuur. Effectpleisters zijn net zo populair als metallic effect muurverven. De verwerking van effectpleisters kost alleen aanzienlijk meer tijd dan het aanbrengen van een laag metallic muurverf, en dit is zonder de nodige ervaring ook niet zelf uit te voeren. Maar als je echter een trendy oppervlaktestructuur wilt creëren, zijn effectpleisters daar perfect voor. Het voordeel is dat de pleister de oppervlaktestructuur van de muur verandert en vervolgens kan worden overlaagd met andere effectkleuren om opvallende accenten te creëren.

Effectverf voor op hout. Ten slotte zijn er ook metallic effectverven die er fantastisch uitzien op elk houten oppervlak, zoals houten wanden en op meubels.

Kwasten en sponzen

Als je nu je muren of een deel ervan wilt verfraaien met een van deze creatieve metallic effectverven, gebruik dan speciale kwasten, verfrollers en creatieve hulpmiddelen zoals structuurkwasten of sponzen om de gewenste effecten in het schilderwerk te creëren. Of je nu kiest voor effectverf, effectbeits of effectpleister, de juiste voorbereiding van de ondergrond is essentieel.

Verwerk metallic muurverven op de juiste manier

Murven verven met een metallic muurverf

Voordat je aan de slag gaat met de metallic effectverven, om dat extra vleugje luxe aan je muren en/of accessoires toe te voegen, hebben we hieronder alle belangrijke tips and tricks voor de voorbereiding en het aanbrengen van de metallic muurverf en spuitbusverf op een rijtje gezet.

Voorbereiding

Begin met het afplakken van alles wat niet met de metallic muurverf of spuitbus verf geschilderd mag worden, zoals kozijnen, aangrenzende vlakken en stopcontacten. Bescherm je vloer en meubels met folie of schildervlies. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en stofvrij is.

Heeft het te schilderen oppervlak niet één basiskleur of een hele afwijkende kleur, breng dan eerst de basis laag aan in kleuren die overeenkomen met de metallic eindkleur. Dit wordt op de standaard manier op de muur aangebracht met een verfroller en een kwast. Vergelijk de basiskleur voor het schilderen altijd met de metallic muurverf om het gewenste eindresultaat te bereiken. Hiervoor dient een voldoende groot proefvlak aangebracht te worden.

Muurverf met metallic effect: verschillende toepassingstechnieken bij het aanbrengen

Het aanbrengen van muurverf met een metallic effect is prima zelf te doen als je enige klus en schilder ervaring hebt. En ook hier geldt weer, een goede en gedegen voorbereiding op de schilderklus is het halve werk. Er zijn verschillende technieken om dit effect te bereiken, en we zullen enkele van de meest gebruikte en populaire technieken hieronder behandelen.

Techniek 1: spons schilderen

Spons schilderen is een eenvoudige manier om een subtiel metallic effect te bereiken. Zie hieronder de verschillende stappen.

 1. Stap 1: Wat heb je allemaal nodig: muurverf met metallic effect, een verfroller, een verfkwast, een zachte spons, schilderstape, en een verfbak.
 2. Stap 2: Bereid je muur voor door deze schoon te maken en eventuele oneffenheden te repareren.
 3. Stap 3: Breng eventueel een primer / diepgrondering aan op de muur en laat deze drogen volgens de instructies op de verpakking.
 4. Stap 4: Breng de basiskleur aan met een verfroller en laat deze drogen. De basiskleur moet altijd een kleur tint hebben die dicht bij de metallic kleur komt.
 5. Stap 5: Doop de zachte spons in de metallic verf en dep deze voorzichtig op de muur. Je kunt meerdere lagen aanbrengen om de gewenste intensiteit te bereiken.
 6. Stap 6: Laat de verf volledig drogen en verwijder de schilderstape voordat de verf is uitgehard.

Techniek 2: rustieke metallic verf aanbrengen met een kwast

Het aanbrengen van metallic verf met een kwast in een rustieke stijl kan een vintage uitstraling aan je muren geven.

Benodigdheden:

 • Muurverf met metallic effect (in de gewenste kleur)
 • Basiskleur muurverf (bijpassend met de metallic verf)
 • Verfkwasten van verschillende maten (brede en smalle)
 • Schilderstape
 • Verfbakje.
 • Oude doek of oud t-shirt.

Stappen:

 1. Stap 1: Bereid je muur voor door deze schoon te maken en eventuele oneffenheden te herstellen. Laat de muur volledig drogen.
 2. Stap 2: Plak schilderstape langs de randen van de muur en op plaatsen die je niet wilt verven. Dek de vloer goed af om de ruimte te beschermen tegen verfspatten.
 3. Stap 3: Breng een basiskleur muurverf aan op de muur met een verfroller. Dit wordt de achtergrond voor je rustieke metallic effect. Laat de basiskleur volledig drogen.
 4. Stap 4: Giet wat metallic muurverf in een verfbakje.
 5. Stap 5: Doop een brede verfkwast in de metallic verf en strijk overtollige verf af op de rand van het bakje.
 6. Stap 6: Begin met het aanbrengen van de metallic verf op de muur in brede, lange stroken met een rustieke, nonchalante beweging. Laat de kwast stroken overlappen en wissel tussen brede en smalle kwasten om variatie in de textuur te creëren.
 7. Stap 7: Terwijl de verf nog nat is, gebruik je een oude doek of papieren handdoek om voorzichtig delen van de verf weg te deppen, vooral op de hoogtepunten en randen van de kwaststreken. Dit creëert een verweerd en rustiek effect.
 8. Stap 8: Blijf doorgaan met het aanbrengen en deppen van de verf totdat je tevreden bent met het resultaat.
 9. Stap 9: Laat de metallic verf volledig drogen volgens de instructies op de verfverpakking.
 10. Stap 10: Verwijder de schilderstape voordat de verf is uitgehard, en bewonder het rustieke metallic effect op je muur.

Deze techniek geeft je muur een prachtige rustieke uitstraling met een vleugje glans. Experimenteer met verschillende bewegingen en kwasten om de gewenste textuur en stijl te bereiken. Het resultaat zal een uniek en opvallend interieur zijn.

Techniek 3: metallic spuitverf

Met metallic spuitverf kun je snel en gelijkmatig een glanzend effect op je accessoires creëren. Denk hierbij aan bloemenvazen, schemerlampen, lampenkappen, fotolijsten etc.

 1. Stap 1: Verzamel je benodigdheden: metallic spuitverf, kranten of afdekzeil, schilderstape, en een masker voor je mond en neus.
 2. Stap 2: Bedek de vloer en omliggende gebieden met kranten of afdekzeil om overspray te voorkomen.
 3. Stap 3: Plak schilderstape op de delen die je niet wilt verven / spuiten.
 4. Stap 4: Draag een masker om jezelf te beschermen tegen inademing van verfdampen.
 5. Stap 5: Schud de spuitverf goed volgens de instructies op de verpakking.
 6. Stap 6: Spuit gelijkmatige dunne lagen metallic verf op het object en laat elke laag drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 7. Stap 7: Verwijder de schilderstape en wacht tot de verf volledig droog is.

Techniek 4: houtnerf stempels en metallic verf

Het gebruik van houtnerf stempels is een creatieve manier om een realistische houtnerf textuur met een metallic effect op je muren te creëren.

Benodigdheden:

 • Muurverf met metallic effect (in de gewenste kleur)
 • Basiskleur muurverf (bijpassend met de metallic verf)
 • Houtnerf stempels
 • Een verfroller en verfkwasten
 • Schilderstape
 • Verfbakje
 • Oude doek of oude t-shirts

Stappen:

 1. Stap 1: Bereid je muur voor door deze grondig schoon te maken en eventuele beschadigingen te repareren. Zorg ervoor dat de muur droog is voordat je begint.
 2. Stap 2: Plak schilderstape langs de randen van de muur en op eventuele gebieden die je niet wilt verven om de ruimte te beschermen.
 3. Stap 3: Breng de basiskleur muurverf aan op de muur met een verfroller. Deze basiskleur vormt de achtergrond van je houtnerf effect en moet volledig drogen.
 4. Stap 4: Giet wat metallic muurverf in een verfbakje. Gebruik een verfkwast of verfroller om een dunne laag metallic verf op de muur aan te brengen.
 5. Stap 5: Trek de houtnerf stempel voorzichtig over de muur en oefen gelijkmatige druk uit om de houtnerf textuur over te brengen. Herhaal deze stap en verplaats de stempel om een continu patroon te creëren. Je kunt de stempel draaien en verschuiven voor variatie.
 6. Stap 6: Werk in secties, aangezien de verf snel kan drogen, zorg er ook voor dat het niet al te warm in de ruimte is. Na elke afdruk, veeg de overtollige verf van de stempel met een oude doek of handdoek.
 7. Stap 7: Ga door met stempelen totdat de hele muur bedekt is met het gewenste houtnerf effect. Als je een fout maakt, kun je deze corrigeren door de verf opnieuw aan te brengen op de basiskleur en opnieuw te stempelen.
 8. Stap 8: Laat de verf volledig drogen volgens de instructies op de verfverpakking.
 9. Stap 9: Verwijder de schilderstape voor dat de verf is uitgehard en bewonder het metallic houtnerf effect op je muur.

Deze techniek geeft je muur een prachtige houtnerflook met een metallic twist, waardoor een opvallend en stijlvol interieur ontstaat. Experimenteer met verschillende houtnerf stempels en metallic kleuren om de perfecte uitstraling voor jouw ruimte te creëren.

Elke van deze technieken biedt een nieuwe en unieke uitstraling en kan worden aangepast aan jouw persoonlijke voorkeuren en stijl. Het is belangrijk om de instructies op de verfverpakking te volgen en de nodige voorbereidingen te treffen om een bevredigend resultaat te bereiken bij het aanbrengen van muurverf met metallic effect.

Fixza, samen fixzen we het wel