De grote verschillen tussen Binnenmuurverf en Buitenmuurverf

Het verschil tussen buitenmuurverf en binnenmuurverf

Wanneer we denken aan het schilderen van de muren van je huis, komt er veel kijken bij het maken van de juiste keuzes. En een van de belangrijkste beslissingen is het kiezen van de juiste verf. Of je nu de binnenmuren van je woonkamer opfrist of de buitenkant van je huis een nieuwe frisse en moderne uitstraling geeft.

De keuze en het verschil tussen binnenmuurverf en buitenmuurverf, ook wel gevelverf genoemd, is van groot belang. Deze twee soorten verf, veelal in een witte tint, verschillen op vele manieren, van hun samenstelling tot hun eigenschappen en toepassingen. In dit artikel gaan we dieper in op de grote verschillen tussen binnenmuurverf en buitenmuurverf/gevelverf, waarbij we ons met name richten op enkele cruciale factoren zoals waterafstotend, anti-groene formules, weersbestendigheid en het ademend vermogen.

Binnenmuurverf: Schoonheid en functionaliteit binnenshuis

Laten we beginnen met het begrijpen van binnenmuurverf . Binnenmuurverf is speciaal ontworpen voor gebruik binnenshuis en wordt aangebracht op muren en plafonds in woonruimtes zoals slaapkamers, woonkamers, keukens en badkamers. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van binnenmuurverf

Esthetiek

Witte muurverf voor binnen

Binnenmuurverf is voornamelijk gericht op esthetiek. Het is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, zoals mat, zijdeglans en hoogglans, waardoor je de gewenste uitstraling voor je interieur kunt creëren.

Duurzaamheid

Hoewel binnenmuurverf niet wordt blootgesteld aan de ruwe weersomstandigheden buitenshuis, moet het nog steeds duurzaam zijn om bestand te zijn tegen slijtage, vlekken en reiniging. De duurzaamheid van binnenmuurverf hangt af van de kwaliteit van het product, dit wordt aangegeven in Dekklasse volgens DIN EN 13300. Voor badkamers en andere vochtige ruimtes wordt over het algemeen een muurverf geadviseerd die beter tegen vocht kan.


Niet waterafstotend

Binnenmuurverf heeft over het algemeen geen waterafstotende eigenschappen nodig. Omdat het niet wordt blootgesteld aan regen of vochtige omgevingen, badkamers hierbij natuurlijk uitgezonderd . Dit betekent dat binnenmuurverf gemakkelijker kan ademen en vocht kan afgeven, wat belangrijk is om algen- en schimmelvorming te voorkomen.

Geen Anti-Groene technologie

Omdat binnenmuren niet worden blootgesteld aan de weersomstandigheden, hebben binnenmuurverven geen anti-groene formule nodig om de groei van algen en schimmels te voorkomen.

Geen Weersbestendigheid

Binnenmuurverf hoeft niet bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden zoals zon, regen, vorst en sneeuw, omdat deze zich binnen een gecontroleerde omgeving bevinden.

Ademend Vermogen

Binnenmuurverf moet ademend zijn om vocht te kunnen reguleren dat zich in muren kan ophopen. Dit draagt bij aan een goed en gezond binnenklimaat en voorkomt schade aan de muren.

Dekkend vermogen

Voor iedereen bijna de belangrijkste eigenschap van een binnenmuurverf. Want iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk vierkante meters verven met zo min mogelijk muurverf. En als het even kan in 1 tot maximaal 2 lagen. En dit is heel goed mogelijk met de Baufix Ultra Dekkende muurverf, dit is de beste muurverf voor binnen.

Buitenmuurverf / Gevelverf: Bescherming tegen de elementen

Aan de andere kant hebben we buitenmuurverf , ook bekend als gevelverf. Dit type verf is speciaal ontworpen voor toepassing buitenshuis en moet bestand zijn tegen een breed scala aan soms zeer uitdagende omstandigheden. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van buitenmuurverf

Waterafstotendheid

Buitenmuur wit laten schilderen met gevelverf

Een van de meest cruciale eigenschappen van buitenmuurverf is waterafstotendheid. Buitenmuren worden blootgesteld aan regen, sneeuw en vocht, en het is essentieel dat de verf water afstotend is om schade aan de structuur van het gebouw te voorkomen.

Anti-Groene Formule

Een goed buitenmuurverf is vaak geformuleerd met speciale toevoegingen om de groei van algen, schimmels en mossen op het oppervlak van de gevel te verminderen. Deze organismen gedijen goed in vochtige omstandigheden en kunnen leiden tot esthetische en structurele schade.

Weersbestendigheid

Buitenmuurverf moet bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, zoals UV-straling van de zon, regen, vorst en hitte. Het moet zijn kleur en integriteit behouden, zelfs onder deze soms zware omstandigheden.

Ademend Vermogen

Hoewel buitenmuurverf waterafstotend moet zijn, is het ook belangrijk dat het zijn ademend vermogen behoudt, zodat eventueel vocht dat zich in de muren ophoopt kan ontsnappen. Dit voorkomt het afbladderen van de verf, schimmelvorming en schade aan de constructie.

In het kort zijn de belangrijkste verschillen tussen binnenmuurverf en buitenmuurverf / gevelverf de focus op esthetiek en duurzaamheid binnenshuis bij binnenmuurverf, tegenover de noodzaak van waterafstotendheid, anti-groene toevoegingen, weersbestendigheid en ademend vermogen buitenshuis bij buitenmuurverf/gevelverf.

Ondergrond

De ondergrond waarop je de verf aanbrengt, is van belang. Als de ondergrond niet in een goede staat is heeft dit direct gevolgen voor de levensduur van de gevelverf en het optische resultaat. Denk hierbij aan slecht voegwerk bij een gemetselde gevel, of aan losliggend stucwerk bij een aangestucte buitengevel.

Maar ook lekkage van bovenaf kan voor vochtproblemen en afbladderende buitenmuurverf zorgen. Denk hierbij aan een lekkende dakgoot of kapotte dakpannen ter plaatse van de eindgevel. Zorg er ook voor dat je de juiste primer / diepgrondering kiest die geschikt is voor de ondergrond maar ook voor de gekozen gevelverf, of het nu baksteen, beton of stucwerk is.

Onderhoud

Buitenmuur laten schilderen en onderhouden

Ook het beste buitenmuurverf vereist meestal meer onderhoud dan binnenmuurverf, omdat het wordt blootgesteld aan de elementen. Ook is het tijdig onderhoud van de verflaag op je buitengevel belangrijker dan het bijwerken van de muurverf op een binnenwand. Al gebeurt het in de praktijk vaak net verkeerd.

Een vlek of kras op een geschilderde binnenmuur wordt meestal vrij snel bijgewerkt of de hele binnenmuur wordt zelfs overgeschilderd. Dit omdat het esthetisch niet mooi is om vlekken en krassen op je geschilderde muren te hebben, maar technisch wordt de muur er niet minder van. Dit is bij de buitengevel wel anders, als hier beschadigingen ontstaan kan er vocht in de gevel trekken achter de verflaag. Het gevolg is dan al vrij snel dat de gevelverf te plaatse van de beschadiging begint af te bladderen. Door tijdig onderhoud en het bijwerken van beschadigingen met een nieuwe laag buitenmuurverf kan zo grotere schade voorkomen worden.

Budget

Een buitenmuurverf van goede kwaliteit kan duurder zijn dan een binnenmuurverf. Bedenk hierbij wel dat je een buitengevel minder snel en gemakkelijk overschilderd dan een binnenmuur. Daarom is het aanschaffen van de beste gevelverf of de beste buitenmuurverf voor het budget dat je beschikbaar hebt belangrijk.

Fixza biedt twee types gevelverf aan, de Baufix Professionele Siliconen Gevelverf wit 10 Liter. Dit is de beste buitenmuurverf op siliconen basis, deze muurverf is ligt elastisch. En de goedkopere Baufix Professionele Gevelverf Plus wit 10 Liter, dit is de beste gevelverf, niet elastisch.

Buitengevel laten schilderen prijs per m² 2023-2024

Type woning Gemiddelde oppervlakte gevels Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde totaal prijs
Appartement 30 m² € 50 - € 60 € 1.500 - € 1.800
Tussenwoning rijtjeshuis 60 m² € 45 - € 55 € 2.700 - € 3.300
Hoekwoning rijtjeshuis 95 m² € 40 - € 50 € 3.800 - € 4.750
2 onder 1 kap woning 110 m² € 40 - € 50 € 4.400 - € 5.500
Vrijstaande woning 150 m² € 40 - € 50 € 6.000 - € 7.500
kleine boerderij 200 m² € 40 - € 50 € 8.000 - € 10.000

Bovenstaande prijzen geven een prijs indicatie, exacte prijzen zijn afhankelijk van het type gevel, de staat van de gevel, is er wel of geen bestaande verflaag aanwezig, merk en type gevelverf enz.

Buitengevel zelf schilderen, kosten buitenmuurverf 2023-2024

Type Kosten Baufix Professionele Gevelverf Plus Baufix Professionele Siliconen Gevelverf
kosten per verpakking van 10 liter € 59,95 € 119,95
Kosten per liter € 5,99 € 11,99
Verbruik in liters per m² per laag 0,15 l/m² 0,17 l/m²
Kosten 1 laag per m² € 0,90 € 2,04
Kosten 2 lagen per m² € 1,80 € 4,08
Appartement 30 m² 2 lagen € 54,00 € 122,50
Tussenwoning rijtjeshuis 60 m² 2 lagen € 108,00 € 244,80
Hoekwoning rijtjeshuis 95 m² 2 lagen € 171,00 € 387,60
2 onder 1 kap woning 110 m² 2 lagen € 198,00 € 448,80
Vrijstaande woning 150 m² 2 lagen € 270,00 € 612,00
kleine boerderij 200 m² 2 lagen € 360,00 € 816,00

Bovengenoemde prijzen geven een indicatie voor de kosten van het schilderen van buitengevels, er is gerekend met prijzen van de Baufix buitengevelverf producten prijspeil oktober 2023, de genoemde prijzen zijn inclusief btw.

Samengevat

Een gestucte buitenmuur verven

De beste binnenmuurverf en buitenmuurverf / gevelverf zijn twee compleet verschillende soorten muurverf met elk hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Het is essentieel om de juiste keuze te maken op basis van je behoeften en de omstandigheden waaraan de verf in jouw situatie wordt blootgesteld.

Binnenmuurverf richt zich grotendeels op esthetiek en duurzaamheid binnenshuis terwijl buitenmuurverven /gevelverven zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen de elementen en zijn waterafstotend. Anti-groene eigenschappen, weersbestendigheid en ademend vermogen essentieel zijn voor buitentoepassingen. Door de juiste verf te kiezen, kun je niet alleen de schoonheid van je huis verbeteren, maar ook de levensduur van de buitengevels verlengen en beschermen tegen schade door vocht.