Tuinpalen beschermen

Bescherm houten tuinpalen van houten omheiningen, houten speeltoestellen, houten schuttingpalen en paardenbak omheiningen tegen rotten met Baufix Multi Afdichting. Deze duurzame waterdichte 1 component afdichtingspasta biedt een effectieve barrière tegen vocht en schimmels, verlengt de levensduur van uw houten palen en zo behoudt u de kwaliteit van uw tuinconstructies.

Houten palen in de Grond Beschermen tegen Rotten: Baufix Multi-Afdichting

Houten palen die in de grond worden geplaatst, vormen vaak de fundering van vele verschillende bouwwerken, variërend van schuttingen en omheiningen tot funderingen van tuinhuizen en omheiningen van paardenbakken. Het is echter geen geheim dat houten palen in de grond gevoelig zijn voor rotten door vocht, schimmels en insecten. Om de duurzaamheid van deze  palen te waarborgen, is het noodzakelijk om ze effectief te beschermen tegenhoutrot. Hieronder informatie over de verschillende methoden om houten palen in de grond te behandelen tegen rotten. En de eenvoud waarmee het rotten van palen in de grond tegen gegaan kan worden door het aanbrengen van Baufix Multi-Afdichting, een zeer veelzijdige en duurzame afdichtingspasta.

Waarom houten palen in de grond behandelen?

Palen die in de grond worden geplaatst bevinden zich in een kwetsbare omgeving, die door de vochtige omstandigheden in de grond ideaal is voor de groei van micro-organismen zoals schimmels. Dit maakt tuinpalen in de grond kwetsbaar voor vroegtijdige aantasting door houtrot. Het waterdicht behandelen van de onderzijde van houten palen is daarom niet  gericht op het behoud van hun esthetiek, maar op het verlengen van hun levensduur en het voorkomen van structurele schade door aantasting van schimmels met houtrot als gevolg.

Welke palen rotten niet?

Niet alle houtsoorten zijn even vatbaar voor rotten. Hardhoutsoorten zoals azobe, ipe, massaranduba en robinia zijn van nature resistent tegen vocht en insecten en hebben een langere levensduur in de grond. Zachte houtsoorten zoals grenen, douglas en vuren zijn daarentegen gevoeliger voor rotten en vereisen extra bescherming.

Waar rotten houten palen het Snelst?

Het deel van een houten paal dat in de grond is geplaatst en het snelst vatbaar is voor houtrot, is meestal de eerste 15 cm boven het maaiveld en circa. 30 cm onder de grond. Dit komt omdat dit deel voortdurend wordt blootgesteld aan vocht en bodemmicro-organismen die rot kunnen veroorzaken, en de houten paal aantasten. Het vochtige grondcontactgebied is een ideale omgeving voor schimmels, bacteriën en insecten die houtrot veroorzaken. Daarom is het essentieel om extra aandacht te besteden aan het beschermen en behandelen van dit deel van houten palen die in de grond worden geplaatst om hun levensduur te verlengen.

Waardoor rotten houten palen?

Het rotten van houten palen wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder vocht, schimmels en insecten. Vooral vocht is de belangrijkste boosdoener. Het vocht zorgt ervoor dat schimmels groeien, die op hun beurt het hout afbreken. Insecten zoals termieten kunnen ook bijdragen aan het verval.

Welk deel van de paal moet zeker behandeld worden?

Bij het behandelen van houten palen is het cruciaal om het onderste gedeelte van de paal, dat zich circa. 15 cm boven de grond bevindt en tot 30-40 cm onder de grond te behandelen. Dit is het meest kwetsbare deel van de paal en heeft de meeste bescherming nodig. Baufix Multi-Afdichting is een uitstekende keuze omdat het zeer goed aan het hout hecht, flexibel is en een waterdichte barrière creëert. Baufix Multi- Afdichting zit kant en klaar in de verpakking en kan eenvoudig met een kwast aangebracht worden.

Houten palen in de grond beschermen met Baufix Multi-Afdichting

Baufix Multi-Afdichting is een één-component waterdichte afdichtingspasta die speciaal is ontwikkeld om op vele oppervlaken goed te hechten, zoals op hout, beton, bitumen en metaal. Het beschermt bij houten oppervlakken tegen vocht en voorkomt zo schimmelgroei en dus houtrot. Wat deze afdichtingspasta ideaal maakt voor het behandelen van houten palen in de grond, is dat het makkelijk in gebruik is en door de 1 component formule niet in 1 keer opgemaakt hoeft te worden. Na gebruik kan de verpakking weer gesloten worden, en kunt u op een later tijdstip weer verder gaan met de werkzaamheden.  Dit maakt het een handige keuze voor zowel doe-het-zelvers als professionals.

Het aanbrengen van Baufix Multi-Afdichting op houten palen is een eenvoudig proces. U kunt de pasta met een kwast, roller of spatel aanbrengen. Het hecht goed op het hout door en vormt een duurzame afdichting die vocht en schimmels buiten houdt. Omdat het een één-component pasta is, heeft u geen ingewikkelde mengprocessen nodig wat het voor doe het zelf klussen zeer geschikt maakt.

Geïmpregneerde houten palen in de grond plaatsen: Extra bescherming nodig

Sommige houten palen zijn al geïmpregneerd met chemicaliën om ze beter bestand te maken tegen vocht en insecten. Hoewel geïmpregneerde palen een zekere mate van bescherming bieden, betekent dit niet dat ze onkwetsbaar zijn voor schimmels en dus houtrot. Extra bescherming is nog steeds noodzakelijk,  om de levensduur van deze palen te verlengen. Baufix Multi-Afdichting kan ook op geïmpregneerde palen worden aangebracht voor bescherming tegen houtrot in de grond en het deel net boven het maaiveld.

Toepassingen voor houten palen in de grond

Houten palen worden voor verschillende toepassingen in de grond geplaatst, waaronder:

  • Omheiningen: Houten palen worden vaak gebruikt om omheiningen rond percelen, tuinen en weiden te ondersteunen. Een goede bescherming is essentieel om ervoor te zorgen dat de omheining zijn functie blijft vervullen ook op de langere termijn.
  • Paardenbakken: In de paardensport worden houten palen veel gebruikt voor de bouw van paardenbakken en hindernissen. Het beschermen van de fundatie van deze palen is cruciaal om de veiligheid van zowel paarden als ruiters te garanderen.
  • Funderingen: Houten palen worden soms gebruikt als funderingspalen voor kleine structuren zoals tuinhuisjes, blokhutten en houten schuurtjes. Een goede bescherming van deze houten fundering palen verlengt de levensduur van niet alleen de  fundering, maar van het hele bouwwerk.

Historische methoden voor Palenbescherming

Voordat moderne producten zoals Baufix Multi-Afdichting op basis van PU-hybride techniek beschikbaar waren, werden verschillende andere methoden gebruikt om houten palen in de grond te beschermen tegen rotten. Enkele van deze methoden omvatten:

  • Silolak: Silolak is een dikke, beschermende coating die op houten palen werd aangebracht. Het creëerde een barrière tegen vocht en schimmel, maar had beperkte duurzaamheid.
  • Zwarte Teer: Zwarte teer, ook bekend als teerolie, werd vaak gebruikt om houten palen te behandelen. Het had sterke waterafstotende eigenschappen maar kon na verloop van tijd barsten en schilferen.
  • Teer voor Palen: Specifieke teerproducten waren ontworpen om op palen aan te brengen. Deze teerproducten bevatten vaak stoffen die het hout beschermden tegen schimmels en insecten.

Echter Teer is schadelijk voor het milieu  

Wanneer het met de grond in aanraking komt omdat het giftige stoffen bevat, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), die de bodem en het grondwater kunnen verontreinigen en schadelijk kunnen zijn voor planten, dieren en de menselijke gezondheid.

Hoelang gaan hardhouten palen mee in de grond?

De levensduur van hardhouten palen die in de grond worden geplaatst, varieert afhankelijk van factoren zoals de houtsoort, de omgevingscondities en de bescherming die wordt geboden. Over het algemeen kunnen goed onderhouden hardhouten palen tientallen jaren meegaan in de grond. Met het juiste beschermingsmiddel, zoals Baufix Multi-Afdichting, kan de levensduur zelf bij hardhouten palen nog aanzienlijk worden verlengd.

Hoe Snel Rot Hout in de Grond?

De snelheid waarmee hout in de grond rot hangt af van verschillende factoren, waaronder vochtigheid, temperatuur, houtsoort en bescherming. In vochtige, warme omgevingen kan hout sneller rotten dan in drogere, koudere klimaten. Zachte houtsoorten zullen over het algemeen sneller rotten dan hardhouten palen.

Wat zijn de Beste palen voor in de grond?

De keuze van de beste palen voor in de grond hangt af van uw specifieke behoeften maar ook zeker van het budget. Over het algemeen worden hardhouten palen zoals azobe, ipe en robinia als de beste keuze beschouwd vanwege hun natuurlijke weerstand tegen vocht en insecten. Deze palen zijn duurzaam en hebben over het algemeen een lange levensduur, maar het is ook direct de duurste keuze. Een goed alternatief kan zijn om bijvoorbeeld voor een zachtere en dus goedkopere houtsoort te kiezen, en dan de onderzijde van de palen te behandelen tegen houtrot. Inclusief de behandeling tegen houtrot is dit in veel gevallen de goedkoopste oplossing en doet u niet af aan de kwaliteit.

 

 

© Fixza | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring
webwinkel realisatie door De Haan Media.