Alles wat je moet weten over vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking, ook wel bekend als vloeibaar dakcoating, vloeibare bitumen of vloeibare dakdichting, is een geavanceerd waterdicht afdichtings materiaal dat wordt gebruikt om platte of licht hellende daken te beschermen en waterdicht te maken. Zowel voor het hele dakoppervlak als voor het repareren van beschadigingen en scheurvorming is vloeibare dakbedekking een goede optie.

Alles wat je moet weten over vloeibare dakbedekking, alle voordelen uitgelegd en hoe je het moet aanbrengen en onderhouden

Het bestaat meestal uit een combinatie van polymeren, bitumen, en/of rubberachtige materialen die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, maar uitharden en een duurzame beschermende laag vormen zodra ze zijn aangebracht op het dakoppervlak. Vloeibare dakbedekkingen zijn er zowel in 1 component als in 2 componenten varianten. Dit type dakbedekking biedt verschillende voordelen.

Voordelen van vloeibare dakbedekking

  • Ten eerste is het naadloos, wat betekent dat er geen naden of verbindingen zijn waar water kan binnendringen, waardoor de kans op lekkage wordt geminimaliseerd.
  • Ten tweede kan vloeibare dakbedekking gemakkelijk worden aangebracht op verschillende soorten dakmaterialen, zoals beton, metaal, hout, en zelfs bestaande bitumineuze dakbedekking. Waardoor het een veelzijdige optie is voor reparaties maar ook voor complete dakrenovatie projecten.
  • Ten derde biedt het een uitstekende bescherming tegen UV-straling, temperatuurschommelingen en weersinvloeden, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd.

vloeibare dakbedekking is populair geworden vanwege zijn duurzaamheid, lange levensduur en eenvoudige installatie. Het vereist doorgaans geen open vlammen zoals bij traditionele bitumen dakbedekking, waardoor het veilig is om mee te werken. Bovendien is het onderhoud van vloeibare dakbedekking relatief eenvoudig.

Waarom vloeibare dakbedekking een goede keuze is voor uw dak problemen

1. Eenvoudige toepassing

Vloeibare dakbedekking is relatief eenvoudig aan te brengen. Het kan direct op het bestaande dakoppervlak worden aangebracht met een roller en/of kwast. Dit maakt het een geschikte optie voor doe-het-zelvers die kleine lekkages willen repareren zonder professionele hulp in te schakelen.

Of het gehele dak van de dakkapel of bijkeuken wilt voorzien van een renovatie laag met vloeibare dakbedekking, met het zelf uitvoeren kunt u erg veel besparen op loonkosten. Enige kluservaring is bij dit type klussen wel handig en zorg altijd eerst voor een veilige werkomgeving bij werken op hoogte.

2. Geen gasbrander nodig, en dus geen gevaar door open vuur

Voor vloeibare dakbedekking heb je geen gasbrander nodig

Vloeibare dakbedekking, de naam zegt het al, het is van zichzelf al vloeibaar. En hoeft daarom niet door verhitting vloeibaar gemaakt te worden. Wat wel het geval is bij traditionele bitumen dakbedekking. Een dakdekker verhit dan met een gasbrander de onderzijde van de bitumen dakbedekking, totdat deze begint te vloeien.

Vooral bij het maken van aansluitingen en dak doorvoeren is er dan een groot risico op brand, wat oud spinrag en dorre bladeren en je hebt zo een beginnende brand. Vloeibare 1 componenten dakbedekking daar instegen kan kant en klaar, direct uit de verpakking aangebracht worden. En met een roller en/of kwast over de lekkage aangebracht worden.

4. Naadloze afdichting

Een van de belangrijkste voordelen van vloeibare dakbedekking is dat het naadloos afdicht. Dit betekent dat er geen naden of kieren zijn waar water door naar binnendringen kan dringen. Hierdoor wordt de kans op nieuwe lekkages aanzienlijk verminderd.

5. Flexibel en duurzaam

Vloeibare dakbedekking is flexibel en kan zich aanpassen aan de beweging van de onderliggende dakbedekking, als gevolg van temperatuurschommelingen en structurele verschuivingen. Dit maakt het minder gevoelig voor scheuren en beschadigingen.

6. Langdurige bescherming

Goede kwaliteit vloeibare dakbedekking kan tientallen jaren meegaan zonder dat er veel onderhoud nodig is. Dit verlengt de levensduur van het dak en bespaart veel kosten op lange termijn. Bij grotere beschadigingen / scheuren kan er een vliesdoek aan de vloeibare dakbedekking worden toegevoegd. Dit maakt het ook mogelijk om grotere reparaties en beschadigingen duurzaam op te lossen. Een vliesdoek is ook toe te passen ter plaatse van dak doorvoeringen en bij andere dakdetails waar een grotere belasting te verwachten is.

7. Reflecterende eigenschappen

Er zijn ook vloeibare dakbedekkingen die reflecterende eigenschappen hebben, wat betekent dat ze zonlicht kunnen weerkaatsen en de warmteopbouw op het dak verminderen. Dit kan erg bijdragen aan het comfort in een woning of gebouw en kan leiden tot energiebesparing in woningen en gebouwen met airconditioning.

Echter, niet iedere coating die hiervoor ontwikkeld is heeft waterdichte eigenschappen, houd hier wel rekening mee. Ook het renoveren / overlagen van een bestaand dak met nieuwe traditionele of vloeibare dakbedekking kan problemen met de hechting opleveren, als er een reflecterende coating laag tussen zit.

Vloeibare dakbedekking voor nieuwbouw, renovatie & reparatie van platte daken

Hieronder een beschrijving van de stappen die nodig zijn om als u kleine lekkages in uw platte dak wilt repareren met vloeibare dakbedekking, volg dan deze stappen:

1. Voorbereiding

Reinig het dak grondig en verwijder alle vuil, stof en losse materialen.

Gebruik voor eventuele grote scheuren of beschadigingen een stuk speciaal vliesdoek. Dit vliesdoek kan vaak bij de vloeibare dakbedekking mee besteld worden. Zorg dat je al het benodigde gereedschap ter plaatse hebt voordat je daadwerkelijk gaat beginnen. Denk hierbij aan schoonmaakmateriaal, handschoenen, een spiraalmenger om eventueel de afdichtingspasta mee op te mengen, een schaar om het vliesdoek te knippen en natuurlijk een kwast en roller.

Ook een kunststof krat / bak om alles in te verplaatsen kan erg handig zijn, ook om te zorgen dat het vliesdoek en andere lichte spullen niet zomaar weg kunnen waaien.

2. Aanbrengen van de vloeibare dakbedekking

Een volledige uitleg over vloeibare dakbedekking aanbrengen op een plat of hellend dak

Voor vloeibare dakbedekking aanbrengen heb je een aantal stappen te gaan.

  1. Roer of meng met een spiraalmenger en accuboormachine de vloeibare dakbedekking grondig volgens de instructies van de fabrikant.
  2. Breng de eerste laag dakbedekking gelijkmatig aan met een roller of kwast, beginnend bij het laagste punt van het dak en werk omhoog.
  3. Wanneer er ook vliesdoek wordt toegepast dan kan het van tevoren op maat geknipte stuk vliesdoek direct in de nog natte afdichting aangebracht worden. Het vliesdoek dient volledig vlak en strak aangebracht te worden, zonder dat er luchtbellen en of vouwen in achter blijven. Dit is een erg precies klusje wat je met een kwast en roller kunt uitvoeren.
  4. Laat de eerste laag met of zonder vliesdoek drogen volgens de aanbevelingen van de fabrikant, meestal enkele uren.
  5. Breng vervolgens een tweede laag vloeibare dakbedekking aan voor extra bescherming. Bij het gebruik van een vliesdoek is altijd een tweede laag vloeibare dakbedekking nodig, om het vliesdoek stevig te verankeren in het midden van de afdichtingslaag.

3. Onderhoud na het aanbrengen van vloeibare dakbedekking

Verwijder vuil, zoals bladeren, van een plat dak om water lekkage of verstoppingente voorkomen

Nadat u de vloeibare dakbedekking hebt aangebracht, is het essentieel om op regelmatige basis inspecties en onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat uw dak in optimale conditie blijft. Hieronder hebben wij enkele tips voor een inspectie en eventueel onderhoud op een rij gezet:

Voer regelmatig visuele inspecties uit om eventuele tekenen van schade, scheuren of lekkages te identificeren. Controleer dan met name na hevige regenval of extreme weersomstandigheden. Want ook kleine lekkages kunnen voor grote schade zorgen aan de onderliggende constructie, en dit wordt vaak pas opgemerkt als het te laat is en de dakconstructie al begint te rotten. Terwijl de oorzaak iets kleins kan zijn zoals een met blad verstopte hemelwaterafvoer.

Verwijder daarom vuil, bladeren en andere verontreinigingen van het dakoppervlak om verstoppingen te voorkomen. Eind november begin december is een goede tijd om het dak en de dakgoten weer bladvrij te maken, tegen deze tijd zijn de bomen weer kaal, ook in een iets warmer najaar.

Verder is begin Januari een goede tijd om het dak te controleren op vuurwerkschade, want ook vuurwerk kan voor directe schade aan de dakbedekking zorgen. En restanten van vuurwerk zoals de houten stokken van vuurpijlen en papieren omhulsels van vuurwerk kunnen de waterafvoer belemmeren, of HWA uitloop helemaal verstoppen.

Inspecteer de afdichtingen rond dakdoorvoeren, dakgoten en ventilatieopeningen om er zeker van te zijn dat ze intact zijn en er geen stukken dakleer los liggen.

Voorkom daklekkages

Waterlekkage voorkomen bij dakdoorvoeren of andere obstakels

Een stelregel bij het lokaliseren van een daklekkage is dat deze heel vaak ontstaat ter plaatse van doorvoeringen, dakopstanden, hemelwaterafvoeren of andere obstakels op het dak. Een dak begint namelijk niet gauw midden in een dakvlak te lekken, tenzij het dak recentelijk voor andere werkzaamheden is betreden en er hierbij schade aan de dakbedekking is ontstaan.

Houd de waterafvoer altijd vrij om te voorkomen dat water zich ophoopt op het dak. Wat maar een dun laagje water lijkt dat permanent op het gehele dak blijft staan, kan al voor een hele grote permanente belasting op het dak zorgen. Water heeft namelijk een hoog soortelijk gewicht, en als het hele dak vol staat is het meestal meer en dieper dan je op het eerste gezicht zou denken.

Platte daken met dakgrind - ballastgrind vragen extra aandacht, tussen het grind hoopt namelijk makkelijk vuil op, met alle vervelende gevolgen van dien. Grind dat verzadigd is met zand en bladresten vormt een fantastische voedingsbodem voor mos en onkruid, maar er kunnen zelfs boompjes in beginnen te groeien. Dit klinkt leuk maar de wortels kunnen in korte tijd het dakleer beschadigen en voor lekkage zorgen. Ook bij lekkages geeft het ballastgrind een extra uitdaging, omdat de dakbedekking eronder niet direct zichtbaar is. Het grind moet eerst plaatselijk verwijderd worden om de dakbedekking in zicht te brengen voor het opsporen van een lekkage.

Nieuwe lekkages na het aanbrengen van vloeibare dakbedekking

Als u merkt dat er nieuwe lekkages zijn ontstaan of de lekkages na het aanbrengen van de vloeibare dakbedekking nog niet helemaal dicht zijn. Controleer dan eerst de hechting tussen de bestaande dakbedekking en de laag vloeibare dakbedekking, een klein laagje vervuiling kan al zorgen voor onthechting.

Ook kan het gebeuren dat er te vroeg regenbelasting heeft plaatsgevonden waardoor de dunne laag vloeibare dakbedekking beschadigd is geraakt. De oplossing is dan gewoon 1 o f 2, afhankelijk van hoe erg de onderliggende laag is aangetast door de regen. Extra lagen vloeibare dakbedekking aan te brengen op die specifieke gebieden.

Een oorzaak die ook vaak optreedt is dat als je het ene lek hebt gedicht het water iets hoger komt te staan en vervolgens bij een nog niet opgemerkte beschadiging of scheur naar binnen lekt. Water zoekt nu eenmaal de weg van de minste weerstand. De beste oplossing is dan om een groter deel van het dak aan te pakken, of het gehele dak te renoverenmet vloeibare dakbedekking.

Het is belangrijk om te benadrukken dat vloeibare dakbedekking het meest geschikt is voor kleine dakoppervlakken, lekkages en beschadigingen. Als u te maken heeft met grotere problemen of ernstige structurele schade, is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen om de benodigde reparaties uit te voeren.

Een samenvatting over platte daken en vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking van Baufix koop je bij fixza.nl

Vloeibare dakbedekking biedt een kostenefficiënte en effectieve oplossing om problemen aan het dak te verhelpen. Met de mogelijkheid om lekkages zelf te repareren en kleine daken zelf te voorzien van een renovatielaag biedt vloeibare dakbedekking eigenaren van platte daken gemoedsrust en een langdurige bescherming voor hun eigendommen.

Als u overweegt om vloeibare dakbedekking te gebruiken om lekkages op uw platte dak te repareren, zorg er dan voor dat u de instructies van de fabrikant volgt en de nodige voorbereidingen treft. Regelmatige inspecties en onderhoud zijn ook cruciaal om ervoor te zorgen dat uw dak in optimale staat blijft.

Hoewel platte daken uitdagingen met zich meebrengen, biedt vloeibare dakbedekking een effectieve manier om de levensduur van uw dak te verlengen en uw platte dak te beschermen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen platte daken duurzaam en betrouwbaar zijn voor vele jaren.

Fixza, samen fixzen we het wel