Vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is een permanente oplossing voor het afdichten van lekkages in platte daken. Deze waterdichte naadloze coating beschermt tegen lekkages, is zeer goed bestand tegen UV-straling en extreme weersomstandigheden.

Zelf Lekkages Herstellen in platte daken met Baufix Multi Afdichting grijs

Wat is Vloeibare Dakbedekking?

Vloeibare dakbedekking is een flexibele en duurzame coating / afdichtingspasta die speciaal is ontworpen voor platte daken. Het wordt vaak gebruikt om bestaande bitumen dakbedekking te herstellen en te beschermen tegen lekkages. Vloeibare dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende varianten, vloeibare bitumen dakbedekking, vloeibare PU dakbedekking en vloeibaar rubber dakbedekking .

Wat is Vloeibare Bitumen?

Vloeibare bitumen is een type vloeibare dakbedekking dat is gebaseerd op bitumen, een petroleumproduct dat bekend staat om zijn waterdichte eigenschappen. Het wordt vloeibaar gemaakt zodat het gemakkelijk kan worden aangebracht op het dakoppervlak. Vloeibare bitumen biedt uitstekende bescherming tegen waterinfiltratie en kan lekkages effectief herstellen.

Wat is vloeibare PU dakbedekking?

Vloeibare PU dakbedekking, ofwel vloeibare polyurethaan dakbedekking is meestal een hybride PU afdichting. Dit is  een type dakafdichtingsmateriaal dat wordt gebruikt om platte daken en licht hellende daken waterdicht te maken en te beschermen tegen lekkages en weersinvloeden. Polyurethaan (PU) is een synthetisch polymeer dat wordt gekenmerkt door zijn uitstekende elastische eigenschappen en duurzaamheid.

Vloeibare PU dakbedekking is er in twee varianten: Je hebt de 1-component vloeibare dakbedekking, dit is een kant en klaar product en kan rechtstreeks uit de verpakking op het dak aangebracht worden. De 1-component variant zoals de Baufix Multi Afdichting is het meest geschikt voor particulier gebruik en wordt veel gebruikt voor reparaties aan platte daken. De vloeibare dakbedekking kan worden aangebracht met behulp van een roller en kwast. De 2-componenten variant bestaat uit een vloeibaar bestandsdeel en een poederbestandsdeel wat samen gevoegd, en vervolgens machinaal goed door elkaar gemengd moet worden. Na het mengen van de vloeistof en het poeder heeft de vloeibare dakbedekking een beperkte potlife ( verwerkingstijd ), dit maakt het dus minder geschikt voor doe-het-zelf gebruik. 2-componenten vloeibare dakbedekking wordt dan ook veelal alleen door professionele dakdekkersbedrijven gebruikt. Zowel de 1-component als de twee componenten vloeibare dakbedekking hechten zich zeer goed aan ondergronden van verschillende soorten materialen, waaronder beton, bitumen, oude bitumen dakbedekking, metaal, en hout.

De Voordelen van Vloeibare Dakbedekking

Waterdicht: Vloeibare dakbedekking vormt een naadloze en waterdichte laag die het dak beschermt tegen lekkages en waterschade. En lekkages in platte daken duurzaam hersteld.

Elastisch: Dankzij de elastische eigenschappen kan de coating uitzetten en krimpen bij temperatuurwisselingen zonder te scheuren of te barsten.

Lange Levensduur: Goed aangebrachte vloeibare dakbedekking kan tientallen jaren meegaan, waardoor het een duurzame oplossing is.

Eenvoudige aan te brengen: 1-component vloeibare dakbedekking kan met een kwast of roller en een plamuurmes aangebracht worden, wat het geschikt maakt voor doe-het-zelfprojecten. De 2-componenten variant wordt door professionele bedrijven vaak toegepast voor complete dakrenovaties. De 2-componenten vloeibare dakbedekking word meestal met een speciale airless pomp aangebracht.

Reflecterend: Sommige vloeibare dakbedekkingen zijn reflecterend en kunnen helpen bij het reguleren van de temperatuur in het gebouw, waardoor energie wordt bespaard. Want warmte die niet binnen komt, hoeft ook niet terug gekoeld te worden om een aangenaam binnen klimaat te behouden.

Veelzijdig: Vloeibare dakbedekking is geschikt voor verschillende dak materialen, waaronder bitumen, PVC, hout en beton. En vloeibare dakbedekking kan toegepast worden voor zowel een complete dak renovatie als voor het repareren van beschadigingen of slijtages aan dakbedekking.

Wat Kost Vloeibare Dakbedekking?

De kosten van vloeibare dakbedekking kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het type dak, het oppervlakte dat moet worden bewerkt en het gekozen merk en dus de kwaliteit van het product. Gemiddeld kunnen de kosten voor het aanbrengen van vloeibare dakbedekking op een dakoppervlak van 40 vierkante meter variëren van € 2800 tot €3600 of meer, inclusief materialen en arbeid. Het is raadzaam om offertes van meerdere dakdekkers op te vragen als je de vloeibare dakbedekking niet zelf wilt aanbrengen, om een nauwkeurige schatting te krijgen van de totale kosten voor de renovatie van het platte dak.

Wat Kost Vloeibare Bitumen?

De kosten van vloeibare bitumen zijn vergelijkbaar met die van andere vloeibare dakbedekkingen en variëren op basis van dezelfde factoren. Gemiddeld kunt u verwachten dat vloeibare bitumen tussen de € 70 en € 90 per vierkante meter kost, inclusief arbeid en materialen.

Vloeibare Dakbedekking Zelf Doen

Het aanbrengen van vloeibare dakbedekking is een zeer goed haalbaar doe-het-zelfproject voor de handige huiseigenaar. Hier onder staan de stappen om vloeibare dakbedekking zelf aan te brengen:

Benodigdheden:

Vloeibare dakbedekking (bijvoorbeeld Baufix Multi Afdichting)

Kwasten en rollers

Reinigingsmiddel voor dakoppervlakken

Schuurpapier / harde borstel / staalborstel

Plamuurmes

Beschermende kleding en handschoenen

Stappen:

Voorbereiding: Begin met het grondig reinigen van het dakoppervlak om vuil, stof en eventuele losse dakbedekking, algen en mos te verwijderen. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig schoon en droog is.

Herstel beschadigingen: Repareer eventuele onderliggende beschadigingen aan de constructie en het dakoppervlak voordat u de vloeibare dakbedekking aanbrengt.

Aanbrengen van Vloeibare Dakbedekking: Gebruik een kwast, roller en of een plamuurmes om de vloeibare dakbedekking gelijkmatig aan te brengen op het dakoppervlak. Zorg ervoor dat u een voldoende dikke laag aanbrengt voor een goede afdichting. Bij grotere beschadigingen kan er in de eerste laag vloeibare dakbedekking een vliesdoek aangebracht worden.

Uitsmeren en gladstrijken: Gebruik een plamuurmes en kwast om de aangebrachte afdichtingspasta glad af te werken en eventuele luchtbellen of oneffenheden te verwijderen.

Droogtijd: Laat de vloeibare dakbedekking volledig drogen volgens de instructies op de verpakking. En bescherm de nieuw aangebrachte vloeibare dakbedekking tegen regen en andere weersinvloeden gedurende de door de fabrikant aangegeven tijd.

 Inspectie: Controleer na de droogtijd of de reparatie succesvol is. Als er geen tekenen van lekkage meer zijn, heeft u met succes uw platte dak hersteld.

Reparatie Dakbedekking Vloeibaar

Als u merkt dat uw platte dak begint te lekken, is het van groot belang om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Vloeibare dakbedekking is een ideale keuze voor het zelf repareren van daklekkages. Hier zijn enkele stappen om lekkages in platte daken met vloeibare dakbedekking te herstellen:

Lokaliseer de Lekkage: Begin met het lokaliseren van de bron van de lekkage. Dit kan soms een uitdaging zijn omdat water op een andere plaats naar beneden drupt, dan waar het daadwerkelijke lek zich bevindt. Ook kan de dakconstructie aan de binnenkant van een gebouw zo zijn afgewerkt dat er totaal geen zicht op de onderzijde van het dak is. Het water kan dan bijvoorbeeld een eind over een plafond sijpelen, en vervolgens pas meters verderop naar beneden druppen. Als er in deze situatie aan de buitenzijde op het platte dak geen sporen van de daadwerkelijke dak lekkage te vinden zijn, dan zit er niks anders op dan het plafond aan de binnen zijde open te maken.

Reinig van het oppervlak: Maak het dakoppervlak grondig schoon, droog en verwijder alle vuil, stof, groene aangroei en losse  liggende dakbedekking in de buurt van de lekkage.

Breng de vloeibare dakbedekking aan: Gebruik een kwast, roller en een spatel om de vloeibare dakbedekking (bijvoorbeeld Baufix Multi Afdichting) aan te brengen op het beschadigde gebied. Zorg ervoor dat u voldoende materiaal aanbrengt om een effectieve afdichting te creëren, maar overschrijdt de maximale laagdikte niet die de fabrikant aangeeft. Wordt de maximale laagdikte wel overschreden dan is er een groot risico dat er krimpscheuren in de vloeibare dakbedekking ontstaan, met nieuwe waterlekkages als gevolg.

Droging van de vloeibare dakbedekking: Laat de aangebrachte vloeibare dakbedekking volledig drogen volgens de instructies op de verpakking. Zorg er ook voor dat de vloeibare dakbedekking gedurende tijd die de fabrikant hiervoor aangeeft, beschermt wordt tegen regen.

Controleer en Test de reparatie met  vloeibare dakbedekking: Na het drogen, controleert u zorgvuldig op eventuele tekenen van lekkage ( krimpscheuren en los liggende dakbedekking ). U kunt ook een waterslang gebruiken om water op het gerepareerde dakoppervlak te laten lopen en zo te controleren op eventuele nieuwe lekkages.

Herhaal indien nodig: Als de lekkage nog steeds aanhoudt, kunt u de bovenstaande stappen herhalen en eventueel extra lagen vloeibare dakbedekking aanbrengen. Het kan ook gebeuren dat er nog meer lekkages in het oppervlak van het platte bitumen dak aanwezig zijn. Ook kunnen er nieuwe lekkages ontstaan zijn tijdens de reparatie werkzaamheden. Vooral oudere en slecht aangebrachte platte daken zijn gevoelig voor beschadigingen, dit kan al ontstaan door er overheen te lopen. Ook het laten vallen van gereedschap tijdens de dak werkzaamheden of op een scherp voorwerk gaan staan op een bitumen dak, is een vaak voorkomende oorzaak van nieuwe daklekkages.

Plat Dak Herstellen met Vloeibaar Rubber

Vloeibaar rubber is een andere term voor vloeibare dakbedekking. Het wordt vaak gebruikt omdat het materiaal een rubberachtige flexibiliteit biedt die helpt bij het afdichten van lekkages en het beschermen van het dak. Het proces voor het herstellen van een plat dak met vloeibaar rubber is vergelijkbaar met dat van vloeibare dakbedekking, zoals hierboven beschreven.

 Wat te doen als je plat dak Lekt?

Als u ontdekt dat uw platte dak lekt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade aan de onderliggende constructie te voorkomen. Want vooral bij een onderliggende houten dak constructie ontstaat er eerder schimmelvorming en ver gevorderde houtrot dan men denkt. Daarom is er al vanaf de eerste tekenen van water lekkage aan een dak, enige haast geboden. Hier zijn de stappen die u moet nemen:

Veiligheid: Zorg ervoor dat u veilig kunt werken op het dak. Gebruik geschikte veiligheidsuitrusting en wees voorzichtig bij het beklimmen van ladders en het benaderen van de dakrand. Heeft u twijfels over uw eigen kunnen op hoogte, begin dan vooral niet zelf aan het repareren van de lekkage aan uw dak. Maar huur dan een professioneel dakdekkersbedrijf in, zo voorkomt u onveilige situaties op het dak en ongelukken!

Oorzaak daklekkage identificeren: Probeer de bron van de lekkage te identificeren en markeer deze indien mogelijk.

Tijdelijke Maatregelen: Als de lekkage ernstig is, kunt u tijdelijke maatregelen nemen om de schade te beperken, zoals het plaatsen van emmers of het gebruik van noodafdichtingsproducten.

Reparatie plat dak: Repareer de lekkage volgens de hierboven beschreven stappen voor het aanbrengen van vloeibare dakbedekking.

Professionele hulp: Als de lekkage aanhoudt of als u niet zeker bent van uw mogelijkheden om deze zelf te repareren, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen van een ervaren dakdekkers bedrijf.

Vloeibare Dakbedekking in verschillende kleuren

Vloeibare dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder wit en grijs. De kleur van de dakbedekking kan invloed hebben op de warmteabsorptie en de energie-efficiëntie van het gebouw. Hier is wat u moet weten over de kleuropties:

Vloeibare dakbedekking Wit

Witte vloeibare dakbedekking heeft de eigenschap dat het zonlicht reflecteert en warmte absorbeert. Dit kan helpen bij het koelen van het gebouw en het verminderen van de energiekosten, vooral in warme klimaten.

Vloeibare Dakbedekking Grijs

Grijze vloeibare dakbedekking is een populaire keuze vanwege zijn neutrale uitstraling. Het kan warmte absorberen en tegelijkertijd een goede bescherming tegen lekkages bieden. Baufix Multi Afdichting is een vloeibare dakbedekking in een mooie ligt grijze tint, het voordeel, van een grijze vloeibare dakbedekking is dat vervuiling niet direct zo erg op valt.

Nadelen vloeibare dakbedekking

Hoewel vloeibare dakbedekking veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden:

Kosten: De initiële kosten van vloeibare dakbedekking kunnen hoger zijn dan sommige andere dakbedekkingsopties als u de vloeibare dakbedekking door een dakdekker aan laat brengen.

Complexiteit: Het aanbrengen van vloeibare dakbedekking vereist wel nauwkeurigheid en enige vaardigheid om een goede waterdichte afdichting te garanderen. Onjuiste toepassing kan leiden tot problemen, echter voor het repareren van lekkages is het voor de meeste klussers een prima doe-het zelf klus waar veel geld op arbeid bespaard kan worden.

Onderhoud: Ook vloeibare dakbedekking vereist na het aanbrengen op een dakschade een regelmatige controle en eventueel onderhoud om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat de afdichting intact blijft.

Verkleuring: Na verloop van tijd kunnen sommige vloeibare dakbedekkingen verkleuren onder invloed van UV-straling en weersomstandigheden.

Met de juiste kennis en gereedschappen kunt u met vertrouwen daklekkages aanpakken en weer genieten van een waterdicht dak in uw droge huis. Voor meer informatie over daken en lekkages verwijzen we u naar het volgende blog artikel:  Baufix Multi-afdichting voor het dak

Fixza, Samen fixzen we het wel.

© Fixza | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring
webwinkel realisatie door De Haan Media.