De garage, vaak beschouwd als een over het hoofd gezien en ondergewaardeerde ruimte in of bij ons huis, heeft eigenlijk het potentieel om een waardevolle aanvulling te zijn op onze leefomgeving. Denk hierbij aan een mooie hobby ruimte om aan auto’s, motoren of bromfietsen te sleutelen. Of een andere hobby waar je een grotere ruimte voor nodig hebt zoals modelspoortreinen, houtbewerking of je maakt er een fitnessruimte van. Maar ook als je een eigen bedrijf wilt starten, bijvoorbeeld een hondentrimsalon of kapperszaak vanuit je schuur of garage.
Eén van de meest effectieve manieren om de functionaliteit en de esthetische aantrekkelijkheid van je garage, schuur of bijkeuken dan te verbeteren, is door het aanbrengen van een garagevloer coating In dit uitgebreide artikel zullen we dieper in de wereld van garagevloercoatings duiken en alle bijkomende aspecten bespreken. We behandelen de voordelen en nadelen ervan, het onderscheid tussen één-component en twee-component coating, een gedetailleerde beschrijving van het aanbreng proces van een garagevloer coaten, en waardevolle tips voor het onderhoud van een gecoate garage of bijkeuken vloer.
Voordelen van een garagevloercoating
Een garagevloer coating biedt een indrukwekkende reeks voordelen, waardoor het een investering met aanzienlijke voordelen is voor zowel de functionaliteit als het uiterlijk van je garage of de bijkeuken:
Verbeterde duurzaamheid

Een van de meest opvallende voordelen van het aanbrengen van een garagevloercoating is de verhoogde duurzaamheid van de vloer. Deze coating verzegelt de toplaag van de bestaande betonnen vloer en maakt deze resistent tegen vlekken en indringen van water, wat resulteert in een vloer die niet meer stoffig is en zo goed onderhouden kan worden.
Eenvoudig schoon te houden
Een gecoate garagevloer biedt een glad, niet-poreus oppervlak dat gemakkelijk schoon te maken is. Olievlekken of andere knoeipartijen kunnen eenvoudig worden weggeveegd zonder blijvende vlekken achter te laten.
Aantrekkelijk uiterlijk
Garagevloercoatings transformeren je garage of hobbyruimte van een ruwe en saaie ruimte naar een nette en professioneel ogende omgeving. Met een breed scala aan beschikbare kleuren en afwerkingen, kun je de esthetiek aanpassen aan de rest van de ruimte.
Verbeterde veiligheid
Sommige garagevloercoatings bieden ook antislip eigenschappen, wat de veiligheid in de garage of hobbyruimte verhoogt, vooral onder omstandigheden met nat weer. Of in het geval van een hobbyruimte waar je aan houtbewerking doet en er allemaal houtsnippers op de grond liggen of aan auto’s sleutelt en olie morst. Dan minimaliseert een antislip coating het risico op uitglijden en vallen.
Bescherming tegen chemische stoffen en weekmakers in autobanden
Garagevloercoatings bieden veelal een beperkte weerstand tegen agressieve chemische stoffen, zoals benzine, olie en andere huishoudelijke chemicaliën, wat essentieel is voor een garage omgeving. Garagevloer coatings zijn speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen de weekmakers in het rubber van autobanden. Hoewel het mogelijk is dat dit een lichte verkleuring in het oppervlak van de coatingvloer veroorzaakt, zal de vloer niet direct zwaar beschadigd raken. De hoeveelheid weekmakers in autobanden en hoe ze op een coatingvloer reageren is per merk autoband zeer verschillend. Van banden die onder grotere Amerikaanse auto’s zitten is het bekend dat ze in combinatie met het hogere voertuiggewicht een coatingvloer eerder en meer aantasten.
Verhoogde Lichtreflectie
De reflecterende eigenschappen van een gecoate vloer verhogen de lichtinval in je garage, waardoor het een helderdere en aangenamere ruimte wordt. Dit geldt natuurlijk alleen bij lichte tinten coating, zoals de kleuren RAL 7001 zilvergrijs en RAL 7035 lichtgrijs. Voor donkere tinten vloercoating, zoals de RAL 7016 antracietgrijs gaat dit niet op.
Nadelen van een garagevloercoating
Hoewel de voordelen overtuigend zijn, zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen bij het kiezen voor een garagevloercoating:
Voorbereiding vereist
Het aanbrengen van een garagevloercoating vergt grondige voorbereiding. De vloer moet vrij zijn van scheuren, vet, olie en ander vuil om een goede hechting te kunnen verkrijgen met de betonvloer of zandcement dekvloer.
Water trekt niet meer in de vloer
Als je een natte auto in je garage parkeert, dan blijft het water wat er af druipt op de vloer liggen. Dit kan een nadeel zijn als er geen afvoerput in de vloer aanwezig is. Ook kan er condensvorming op de coatinglaag ontstaan tijdens grote temperatuurschommelingen in de zomer op dagen met een hoge luchtvochtigheid.
Niet permanent
Hoewel coatings de duurzaamheid van de vloer aanzienlijk verbeteren, zijn ze niet permanent. Na verloop van tijd kan de coating slijten en moet deze mogelijk worden bijgewerkt of er moet een nieuwe laag overheen worden aangebracht. Deze slijtage van een coatingvloer is natuurlijk sterk afhankelijk van het gebruik. Parkeer je alleen je auto of fietsen op de vloer, dan gaat een coatingvloer zo meer dan tien of vijftien jaar mee voordat er onderhoud nodig is. Maar gebruik je je garage als complete autowerkplaats waar regelmatig een stuk gereedschap of een auto-onderdeel op de grond valt, ja dan ben je eerder aan een nieuwe laag coating toe om er alles weer fris en fruitig uit te laten zien.
Kosten

Hoogwaardige garagevloercoatings kunnen prijzig zijn, vooral als je ervoor kiest om dit door professionals te laten aanbrengen. En dan heb je ook nog de keuze tussen een Epoxy gietvloer die op de vloer wordt gegoten, met een verbruik tussen de 1,5 kg en 2,5 kg per M². Of een goedkopere optie, een 1 componenten garagevloercoating die met een roller wordt aangebracht.
Een uitdagende Doe-het-zelf-klus
Het aanbrengen van een vloercoating of antislip coating kan een tijdrovende en uitdagende klus zijn, vooral als je weinig ervaring hebt met dergelijke projecten. Daarom adviseren wij dan ook niet aan een dergelijke klus te beginnen als je hier onervaren in bent en vooraf al twijfels hebt.
Één-component versus twee-component garagevloercoating en antislip coating
Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken bij het overwegen van een vloercoating is de keuze tussen een één-component of een twee-componenten coating. Hieronder geven wij een dieper inzicht in beide opties.
Eén-component coating
Eén-component coatings zijn gebruiksvriendelijker en vereisen geen menging van de verschillende componenten. Ze zijn veelal beschikbaar op basis van oplosmiddelen of water. Echter zijn de meeste coatings tegenwoordig oplosmiddel vrij. En ook Fixza heeft tegenwoordig alleen nog maar coatings op waterbasis. Deze coatings zijn geschikt voor doe-het-zelf-projecten en bieden een goede duurzaamheid. Ze zijn perfect voor degenen die op zoek zijn naar een evenwicht tussen kosten en het zelf kunnen aanbrengen.
Twee-component coating
Twee-component coatings bestaan uit twee afzonderlijke componenten die zorgvuldig moeten worden gemengd voordat ze worden aangebracht. Het mengen moet met een speciaal voor het type coating aangegeven mengspiraal gebeuren, gedurende een exacte tijd met het aangegeven toerental.
Na het bij elkaar brengen van de A en B component van de coating heb je nog maar een beperkte tijd om de vloercoating te mengen en vervolgens te verwerken, dit wordt de potlife genoemd. Deze 2-componenten coatings staan verder bekend om hun duurzaamheid en zijn vaak iets beter bestand tegen zware belasting en agressieve chemicaliën. Ze worden vaak aanbevolen voor professionele toepassingen of voor garagevloeren die intensief worden gebruikt.
De keuze tussen één-component en twee-componenten coatings hangt sterk af van je specifieke behoeften, budget en bereidheid om het aanbrengen van de coating zelf te doen. Eén-component coatings bieden gebruiksgemak en goede prestaties, terwijl twee-component coatings een hoger niveau van duurzaamheid en bescherming bieden. Maar ook veel meer aandacht vragen tijdens het aanbrengen van de coating.
Het aanbrengen van een garagevloercoating en antislip coating
Het aanbrengen van een garagevloercoating is een vrij nauwkeurige zaak die aandacht vereist voor details en een grondige voorbereiding vraagt. Hieronder de uitgebreide stappen die je moet volgen.
Stap 1: Voorbereiding van het oppervlak

Reiniging: Begin met het grondig reinigen van de garagevloer. Verwijder alle vuil, vet, olie en andere verontreinigingen. Dit kan worden bereikt met behulp van een hogedrukreiniger en alkalisch reinigingsmiddelen. Laat de vloer volledig drogen voordat je verder gaat.
Reparatie van scheuren en gaten: Inspecteer de vloer zorgvuldig op scheuren en gaten. Vul eventuele scheuren of gaten in de vloer op met een geschikte reparatiemortel en laat deze uitharden volgens de instructies van de fabrikant.
Stap 2: Egalisatie
Schuur de vloer: Om een ruw oppervlak te creëren voor een betere hechting van de coating, moet je de vloer schuren. Gebruik hiervoor een schuurmachine met fijne korrel en verwijder alle stofresten na het schuren zorgvuldig met een bouwstofzuiger.
Stap 3: Aanbrengen van de coating
Meng de coating: Indien je hebt gekozen voor een twee-component coating, meng dan de twee componenten volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat het mengproces grondig en nauwkeurig wordt uitgevoerd. Ook bij een 1-componenten coating goed opmengen in het blik of in de emmer.

Aanbrengen: Begin het afzetten van de wandaansluiting met de vloer, en ga vervolgens verder met het aanbrengen van de coating vanuit een hoek van de garage of bijkeuken en werk geleidelijk naar de uitgang toe. Gebruik een roller met een verlengstok / telescoopsteel en/of een speciale vloertrekker om de coating gelijkmatig te verdelen. Het is van cruciaal belang om consistente druk te houden om een gelijkmatige laagdikte te handhaven.
Droogtijd: Na het aanbrengen van de coating, laat je deze drogen volgens de instructies van de fabrikant. Houd er rekening mee dat de droogtijd kan variëren afhankelijk van het type coating en de omgevingsomstandigheden. Zorg ervoor dat de garage en/of bijkeuken tijdens het drogen vrij is van stof, vuil en vocht. Een hogere luchtvochtigheid leidt veelal tot een langere droogtijd. Ook de temperatuur is tijdens de verwerking en het drogen erg belangrijk. De vloer moet over het algemeen een minimale temperatuur van 15 graden hebben. Het opwarmen van de vloer kan best lang duren, als het in de ruimte twintig graden is zegt dat nog niks over de temperatuur van de vloer.
Stap 4: Afwerking
Derde laag: In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om een derde laag coating aan te brengen voor extra bescherming en een nog gladdere afwerking. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant voor de beste resultaten.
Antislip toevoegen: Als je extra grip wilt toevoegen aan de vloer, overweeg dan om antislip additieven in de laatste coatinglaag te mengen. Deze kunnen bijdragen aan de veiligheid, vooral in gebieden met veel loopverkeer. Bij Fixza adviseren we echter om hier een speciale antislip coating voor toe te passen, zoals de BAUFIX Antislip vloercoating antraciet grijs, of andere kleuren
Het aanbrengen van een garagevloercoating kan een uitdagende taak zijn, vooral als je weinig ervaring hebt. Het is van cruciaal belang om de instructies van de fabrikant nauwgezet op te volgen en alle veiligheidsmaatregelen te treffen om een optimaal resultaat te bereiken.
Gemiddelde kosten en verbruik Epoxy gietvloer en garagevloercoating
Type kunststofvloer | Gemiddeld verbruik totaal kg/m² zonder hechtprimer | Zelf dit type vloer aanbrengen met klus ervaring | Gemiddelde materiaal kosten per m² |
---|---|---|---|
Garagevloer coating | 0,2-0,6 kg/m² | ja | € 6,39 |
Antislip vloercoating | 0,2-0,6 kg/m² | ja | € 4,80 |
Betonvloer verf | 0,2-0,4 kg/m² | ja | € 3,59 |
2-componenten Epoxy Hechtprimer | 0,15-0,25 kg/m² | ja | € 4,80 |
PU gietvloer | 2-4 kg/m² | alleen geschikt voor professionals | particulier niet beschikbaar |
Epoxy gietvloer | 1,5-3 kg/m² | alleen geschikt voor professionals | particulier niet beschikbaar |
Betonlook gietvloer | 2-4 kg/m² | alleen geschikt voor professionals | particulier niet beschikbaar |
ESD gietvloer elektrostatische ontlading | afhankelijk van merk en type | alleen geschikt voor professionals | particulier niet beschikbaar |
Hieronder zijn de prijzen weergegeven voor verschillende aantal vierkante meters.
Type kunststofvloer | Vloeroppervlak 25 tot 50 m² | Vloeroppervlak 51 tot 75 m² | Vloeroppervlak 76 tot 150 m² | Vloeroppervlak 151 tot 250 m² |
---|---|---|---|---|
Garagevloer coating | € 50,00 | € 45,00 | € 35,00 | € 31,00 |
Antislip vloercoating | € 50,00 | € 45,00 | € 35,00 | € 31,00 |
Betonvloer verf | € 40,00 | € 38,00 | € 30,00 | € 25,00 |
2-componenten Epoxy Hechtprimer | € 35,00 | € 30,00 | € 25,00 | € 20,00 |
PU gietvloer | € 110,00 | € 98,00 | € 88,00 | € 80,00 |
Epoxy gietvloer | € 94,00 | € 87,00 | € 79,00 | € 69,00 |
Betonlook gietvloer | € 116,00 | € 108,00 | € 96,00 | € 89,00 |
ESD gietvloer elektrostatische ontlading | € 105,00 | € 97,00 | € 92,00 | € 85,00 |
Bovengenoemde prijzen per m² geven een indicatie van de kosten per m², echter is elke vloer verschillend en de exacte kosten dus ook. Ook zijn er tussen de verschillende merken grote verschillen in de prijs per kg voor Epoxy coating, en de kwaliteit van de coating. Fixza levert alleen coatings die in Duitsland zijn ontwikkeld en geproduceerd om zeker te zijn van een goede kwaliteit.
Onderhoud van een garagevloercoating
Om ervoor te zorgen dat je garagevloercoating zijn kwaliteit en uitstraling behoudt gedurende de jaren, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn gedetailleerde tips voor het onderhouden van een gecoate garage of bijkeuken vloer:
- Regelmatig Schoonmaken:Veeg of stofzuig de vloer regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Gebruik een zachte bezem of een stofzuiger met een zachte borstel om krassen op het oppervlak te voorkomen.
- Vlekken Verwijderen: Verwijder gemorste vloeistoffen zoals olie, benzine of chemicaliën onmiddellijk om permanente vlekken te voorkomen. Gebruik een absorberend materiaal zoals een droge doek of papieren handdoeken om de vloeistof te absorberen voordat je het schoonmaakt met een mild reinigingsmiddel.
- Over coaten: Afhankelijk van het gebruik van de garage, kan het nodig zijn om de coating na vele jaren gebruik opnieuw aan te brengen. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van de oorspronkelijke coating en de belasting die de vloer heeft moeten dragen. Het overcoaten van een bijkeukenvloer in verband met slijtage zou niet gauw gebeuren. Maar het kan ook zijn dat de je uitgekeken bent op de kleur van de vloer of dat deze niet meer bij de rest van het interieur pas, ook dan is het aanbrengen van een nieuwe toplaag een optie.
- Voorkom te zware belasting: Vermijd het plaatsen van zware voorwerpen met scherpe punten op de vloer zonder bescherming, omdat dit de coating kan beschadigen door puntbelasting. Gebruik bijvoorbeeld rubberen matten om de vloer te beschermen.
- Antislip behouden: Als je antislip additieven hebt gebruikt bij het aanbrengen van de coating, controleer dan regelmatig of deze nog steeds effectief zijn. Als ze zijn versleten, overweeg dan om een nieuwe toplaag met antislip over de bestaande coating vloer aan te brengen.
- Inspecteer en repareer: Periodieke inspectie van de vloer is belangrijk. Controleer op tekenen van slijtage, beschadiging of loslaten van de coating. Als er problemen worden geconstateerd, neem dan actie om deze tijdig te repareren om verdere schade te voorkomen.
Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je de levensduur en prestaties van je garagevloercoating optimaliseren, zodat deze er altijd als nieuw uitziet en blijft voldoen aan je verwachtingen.
Tot slot

Een garagevloer of antislip coating biedt een breed scala aan voordelen, waaronder verbeterde duurzaamheid, gemakkelijk onderhoud en een esthetisch aantrekkelijke uitstraling voor je bijkeuken of garage. De keuze tussen één-component en twee-componenten coatings is afhankelijk van je specifieke behoeften, budget en het gewenste gebruiksniveau van de vloer.
Het aanbrengen van een garagevloercoating vereist geduld en vooral een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering, maar de resultaten zijn de moeite waard. Met de juiste aanpak en regelmatig onderhoud kun je jarenlang genieten van een garage of bijkeuken die niet alleen functioneel is, maar er ook prachtig uitziet. De garage wordt een waardevolle en aantrekkelijke ruimte die de algehele waarde van je huis verbetert en in de bijkeuken biedt het een groot onderhoudsgemak.
Fixza, Samen fixzen we het wel