Onderhoud en bescherming van houten buitenconstructies: het belang van tijdig een nieuwe laag diep zwarte houtbeits aanbrengen

Onderhoud en bescherming van houten buitenconstructies met zwarte beits

De afgelopen jaren hebben Nederland en België een hausse van doe-het-zelfprojecten meegemaakt. Tijdens de COVID-19-pandemie hebben veel mensen hun tijd thuis doorgebracht en geklust in en om hun huis. Er zijn heel wat nieuwe houten tuinhuizen, tuinkamers, houten aanbouwen aan woningen en schuttingen geplaatst of vervangen.

Een veelgebruikte houtsoort voor deze projecten is Douglas hout, in vele vormen en afmetingen. Maar het Zweeds rabat en potdekselplanken zijn wel het vaakst toegepast, hier was dan ook al snel een tekort aan wat de kwaliteit van het aangeboden Douglas rabat niet ten goede is gekomen. Deze Zweedse Rabatdelen worden vaak af fabriek behandeld met een dunne laag zwarte beits of zwarte lazuur. Na twee jaar begint het echter tijd te worden om te overwegen deze houten constructies te onderhouden en een nieuwe laag zwarte beits of zwarte lazuur aan te brengen. In dit artikel bespreken we waarom dit onderhoud belangrijk is en hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Waarom houten tuinhuizen en tuinkamers populair zijn

De populariteit van een houten tuinkamer of blokhut is begrijpelijk, vooral in tijden waarin mensen meer tijd thuis doorbrengen. Een tuinhuis of blokhut biedt extra ruimte voor ontspanning, opslag, of zelfs werken vanuit huis. Want het klinkt zo makkelijk “Je kunt toch gewoon vanuit huis werken” maar lang niet iedereen heeft een kamer over. En nu de COVID-19 periode gelukkig weer achter ons ligt en we het thuis werken toch wel prettig vinden, wordt het van belang dat de buitenzijde op tijd wordt voorzien van een nieuwe laag gitzwarte beits om het hout weer te beschermen tegen de weersinvloeden.

Zwarte beits toegepast voor onderhoud tuinkamer

Bovendien voegt een houten aanbouw een natuurlijke en esthetische charme toe aan uw woning. En een mooie tuinhuis of een houten blokhut maakt de tuin natuurlijk helemaal af, als je hem nu gebruikt als blokhut of als mancave. Maar om ervoor te zorgen dat al deze houten bouwwerken hun schoonheid en functionaliteit behouden, is regelmatig onderhoud van cruciaal.

Houtsoorten voor tuinhuizen, blokhutten en schuttingen

Laten we eens kijken naar de drie veelgebruikte houtsoorten die vaak worden gebruikt bij de constructie van tuinhuizen, tuinkamers, aanbouwen en schuttingen en wat de levensduur is:

  1. Zweeds Rabat: Zweeds rabat van vurenhout staat bekend om zijn karakteristieke overlappende ontwerp, waardoor regenwater effectief wordt afgevoerd en het een strakke en afgewerkte uitstraling geeft. Zweeds rabat is er in glad geschaafd of fijnbezaagd, deze laatste heeft een iets ruwere afwerking wat de opname van houtbeits bevordert.
  2. Douglas Rabat: Zweeds rabat van Douglas hout is geliefd vanwege zijn duurzaamheid en warme roodbruine kleur. Het is een uitstekende keuze voor zowel constructieve als esthetische doeleinden.
  3. Vuren Potdekselplanken: Vuren potdekselplanken zijn in tegenstelling tot Zweeds rabat gewone niet geprofileerde planken. Dit houdt in dat de planken overal dezelfde dikte hebben, in tegenstelling tot Zweeds rabat dat aan de onderzijde een sparing heeft en naar boven toe steeds dunner wordt.
Tuinoverkapping met onbehandeld Douglas hout

De levensduur van Zweeds rabat en van de potdekselplanken hangt af van de gebruikte houtsoort. Zweeds rabat van Douglashout heeft in een onbehandelde vorm een levensduur van circa 10 tot wel 15 jaar. Waar dit bij Zweeds rabat van onbehandeld vurenhout een stuk korter is, circa 5 tot 10 jaar. De levensduur is echter eenvoudig te verlengen door het Zweeds rabat te voorzien van houtbeits of houtlazuur.

Waarom Zweeds rabat beitsen

Zweeds rabat beitsen voor betere bescherming, onderhoudsgemak en esthetiek

Vaak worden deze houten constructies af fabriek behandeld met een dunne laag zwarte beits of gitzwarte beits. Deze zwarte afwerkingen dient verschillende doelen:

  • Esthetiek: Zwarte beits en gitzwarte houtbeits geven het hout een eigentijdse en aantrekkelijke uitstraling. Ze benadrukken de natuurlijke schoonheid van het hout en passen goed bij moderne ontwerpstijlen.
  • Bescherming: Beits en houtbeits fungeren als het ware als beschermende schilden tegen vocht, UV-straling, schimmels en insecten. Dit helpt de levensduur van het hout te verlengen en het te behoeden voor verval/houtrot.
  • Onderhoudsgemak: Een zwarte afwerking kan vuil en blauwschimmel camoufleren. Daarnaast laat het de buitenconstructie er beter uitzien en kan dienen als bescherming voor tuinhuis of blokhut.

Waarom onderhoud van Zweeds rabat en potdekselplanken belangrijk is

Hoewel Zweeds rabat en Douglas rabat van Douglashout een duurzaamheidsklasse II-III heeft, en vuren potdekselplanken een duurzaamheidsklasse III-IV. Wat aangeeft dat ze van nature al enigszins duurzaam zijn, vereisen ze regelmatig onderhoud om hun kwaliteit en aantrekkingskracht te behouden. Hier zijn enkele redenen waarom dit onderhoud van essentieel belang is:

Zweeds rabat en potdekselplanken onderhouden en beschermen
  1. Bescherming tegen weersinvloeden: De Nederlandse en Belgische weersomstandigheden kunnen extreem zijn, en houten constructies worden blootgesteld aan regen, zon, wind en temperatuurschommelingen. Deze elementen kunnen de afwerking van het hout aantasten.
  2. Kleurbehoud: Zwarte afwerkingen kunnen na verloop van tijd vervagen door UV-straling en andere omgevingsfactoren. Het tijdig onderhouden helpt om de diep zwarte kleur te behouden en de Zweedse rabatdelen en/of deconstructie er blijvend aantrekkelijk uit te laten zien.
  3. Verlenging van levensduur: Door regelmatig onderhoud, dus gewoon een nieuwe laag houtbeits aanbrengen, kunt u de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen. Hierdoor kunt u veel langer genieten van de investering in uw blokhut, tuinhuis of tuinkamer.
  4. Kostenbesparing: Het tijdig bijhouden van het onderhoud is doorgaans minder duur en tijdrovend dan het vervangen van beschadigd hout. Het is een kostenefficiënte manier om het houtwerk van uw schutting of blokhut in topconditie te houden.

Hoe vaak moet u Zweeds rabat beitsen?

De frequentie van bijvoorbeeld tuinhuis onderhoud hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit en het aantal lagen van de oorspronkelijke beits afwerking, de blootstelling aan de elementen en de ligging ten opzichte van de windrichting. De westzijde heeft een veel grotere regenbelasting dan de oostzijde, en de zuidzijde heeft de sterkste zon belasting.

Zwarte schuttingbeits ter bescherming en onderhoud

Maar heeft uw tuinhuis of blokhut een groot dakoverstek, dan kan dit een groot deel van de belasting door de elementen wegnemen, wat zorgt voor een langere onderhoudsinterval. In de meeste gevallen wordt aanbevolen, om de twee tot vijf jaar, een nieuwe laag houtbeits, voor optimale onderhoud en blokhut bescherming.

Stappen voor het beitsen van Zweeds rabat en potdekselplanken

Hier zijn de stappen die u moet volgen om zwarte houtbeits op de juiste manier op uw Zweedse rabatdelen en of houten constructies aan te brengen of bij te werken:

Stap 1: Reinig het hout grondig

Begin met het grondig reinigen van het hout. Verwijder vuil, stof en eventuele oude afwerking resten met een borstel, hogedrukreiniger of schrobber. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig droog is voordat u verder gaat.

Stap 2: Schuur indien nodig

Als het hout beschadigd is of als er al een oude beitslaag aanwezig is, kunt u deze schuren om een goed hechtend oppervlak te verkrijgen. Gebruik hiervoor schuurpapier met de juiste korrelgrootte. Bij hout dat al voorzien is van houtbeits altijd een proefvlak aanbrengen met de nieuwe houtbeits, en deze na voldoende droging testen op hechting met de bestaande beits laag.

Stap 3: Kies de juiste houtbeits

Kies een goede houtbeits die geschikt is voor uw houtsoort. Dit hoeft niet direct de aller duurste te zijn, Fixza heeft hiervoor een gitzwarte houtbeits laten ontwikkelen die ook prijstechnisch zeer interessant is. Namelijk de Baufix Houtbeschermende Gel- Beits gitzwart, dit is een mooie diep zwarte, zijde matte beits van degelijke Duitse kwaliteit. En wat ook erg belangrijk is, lees de instructies van de fabrikant altijd zorgvuldig door voordat u aan de klus begint.

Stap 4: Het aanbrengen van houtbeits op Zweeds Rabat of potdekselplanken

Schuur zwarte beits

Gebruik een kleinere ronde of platte kwast ter plaatse van kozijnen, aansluitingen of sparingen. Voor de grotere delen kunt u een blokkwast van 10 x 3 cm of 14 x 4 cm gebruiken, afhankelijk van de grootte van het te verven/beitsen oppervlak. Het aanbrengen van de houtbeits met een verfroller raden wij af. Bij zeer grote oppervlakken zoals een grote houten schuur of lange houten schutting is het aanbrengen van de houtbeits met een elektrisch of airless verfspuit mogelijk.

Houd hierbij wel rekening mee dat aangrenzende delen allemaal ruim afgedekt dienen te worden om vervuiling door spuitnevel te voorkomen. Breng de houtbeits altijd gelijkmatig in een niet te dikke laag aan. Werk van boven naar beneden en volg de nerven van het hout.

Stap 5: Laat het drogen en herhaal indien nodig

Laat de eerste laag drogen volgens de aanbevolen droogtijd op de productverpakking. Breng indien nodig een tweede laag aan bij onbehandeld hout of voor een diepere kleur en extra bescherming.

Stap 6: Regelmatig onderhouden

Blijf uw Zweeds Rabat en Douglas houten constructies regelmatig inspecteren en bijwerken zoals nodig. Het bijhouden van onderhoud zal de levensduur van het hout maximaliseren en ervoor zorgen dat het er als een mooi en goed onderhouden blokhut uitziet.

Tot slot

Het onderhoud van houten tuinhuizen, tuinkamers, aanbouwen en schuttingen bekleed met Zweeds rabat, Douglas rabat of vuren potdekselplanken is cruciaal om hun schoonheid, duurzaamheid en functionaliteit te behouden. Door op tijd een nieuwe laag zwarte houtbeits aan te brengen, kunt u deze structuren beschermen tegen de elementen en hun moderne uitstraling behouden. Investeer in een goede houtbeits zoals de Baufix Houtbeschermende Gel- Beits gitzwart van Fixza en volg de juiste onderhoudsprocedures om jarenlang plezier te hebben van uw buitenconstructies.

Onthoud: Een goed onderhouden houten buitenruimte is een plek waar u kunt ontspannen, genieten en tot rust kunt komen in alle seizoenen.