Stapelblokken zijn er in allerlei afmetingen van klein tot heel groot. De kleinere varianten ziet u veelal bij particulieren in en om de tuin. De grotere modellen worden veelal in de professionele bouw en industrie toegepast.
Betonnen stapelblokken en natuurstenen stapelblokken worden door verschillende fabrikanten geproduceerd:
- Redsun
- Kijlstra
- MBI
- Excluton
- Dirksen
- Diephaus
- Schellevis
- Michel Oprey
- Cornwallblock
- Van der Bosch Beton

Wat zijn stapelblokken van beton of natuursteen
De hierboven genoemde fabrikanten produceren allemaal betonnen stapelblokken en of natuurstenen stapelblokken. Bijna elke fabrikant heeft zijn eigen afmetingen, afwerking en kleur van de betonnen Stapel blokken. Er zijn stapelblokken van beton met een hele moderne uitstaling, deze zijn over het algemeen te herkennen aan de strakke scherpe hoekafwerking. Maar er zijn ook stapelblokken van beton met een meer natuurlijke uitstraling, deze elementen zijn meestal getrommeld. Trommelen is een bewerking waarbij de scherpe en strakke randen van het stapelblok worden verwijderd. Ook is de kleur meestal genuanceerd, dit houdt in dat de stapelblokken niet effen van kleur zijn.
Waar worden de stapelblokken gebruikt
Stapelblokken van beton kunt u in en om de tuin heel divers toepassen. U kunt er bloembaken mee maken. Maar er zijn ook complete verhoogde borders van te maken. Hiermee kunt u een driedimensionale vorm aan het oppervlak van uw tuin toevoegen.
Maar ook voor praktische toepassingen komen betonnen stapelblokken goed van pas. Als u bijvoorbeeld een tuin met veel hoogteverschil heeft, kan het lastig zijn om een groot en vlak terras aan te leggen. Wanneer u enkel de ondergrond van het terras ophoogt met zand en dit zand niet rondom opsluit met bijvoorbeeld betonnen stapelblokken, zakt en of spoelt het zand binnen de kortste keren onder uw terras vandaan. Het gevolg is een weggezakt straatwerk. Voor het uitvlakken van grotere hoogte / niveau verschillen in uw tuin, zijn stapelblokken van beton dan ook erg geschikt. U maakt hiermee een keerwand die het zand of de grond tot op de juiste hoogte tegenhoudt.
Het nadeel van vocht bij stapelblokken
Stapelblokken van beton zijn van zichzelf niet waterdicht en de voegen tussen de stapelstenen al helemaal niet. Er zijn altijd plekken waar de lijm of kit niet helemaal aansluit. Dit komt vooral voor bij de stootvoegen (verticale voegen). Het nadeel van het niet waterdicht zijn van de betonnen stapelblokken en de aansluitingen tussen de stapelblokken onderling, is dat er lekkage ontstaat. Als er grond tegen de stapelblokken aan ligt wat door regenval en optrekkend grondvocht nat is geworden, dan kan er water aan de zichtzijde naar buiten lekken. Door al dit vocht ontstaat er veelal aangroei van algen en mossen, die u overigens eenvoudig kunt verwijderen met Groene Aanslag verwijderaar van Baufix. Ook slaan de betonnen stapelblokken door al dit vocht vaak wit uit. Dit tezamen geeft dan een erg rommelige en vervuilde uitstraling aan de ooit zo mooie bloembak en dit alles kan in een natte periode van het jaar in een paar weken gebeuren.

Betonnen stapelblokken en natuurstenen stapelblokken waterdicht maken
Waterlekkage en vochtdoorslag bij betonnen stapelblokken kan eenvoudig voorkomen worden door het waterdicht afdichten van de binnenzijde van de bloembak of tuinmuur, welke is opgetrokken uit betonnen stapelstenen. Na het waterdicht afdichten van de stapel blokken is het niet meer mogelijk dat vocht door de stapelstenen heen trekt. U gebruikt hiervoor Baufix Multi-afdichting. Baufix Multi-afdichting is een 1-componenten elastische waterdichte afdichtingspasta die zeer goed hecht op betonnen ondergronden. Hierdoor is deze afdichtingspasta zeer geschikt om de binnenzijde van een uit betonnen stapelblokken opgetrokken bloembak of keerwand waterdicht af te dichten. De Baufix Multi-afdichting is eenvoudig met een blokkwast of slurrykwast op de stapelblokken aan te brengen. Als er grotere naden tussen de stapelblokken zitten, dan kan hier een vliesdoek over aangebracht worden. Dit vliesdoek wordt dan in de eerste laag afdichtingspasta aangebracht. Bij goed op elkaar aansluitende stapelstenen is het aanbrengen van een vliesdoek in de eerste laag afdichtingspasta niet nodig. Na het aanbrengen uitharden van de eerste laag kunnen er afhankelijk van de ondergrond nog 1 tot 2 lagen Baufix Multi-afdichting aangebracht worden.