Zwart beitsen van uw tuinhuis of schuur met tips voor een professioneel resultaat

Is uw tuinhuis of schuur behoorlijk vergrijsd en verschoten en kan deze wel een opknapbeurt gebruiken? In deze blog geven we u tips voor het professioneel zwart beitsen van uw tuinhuis of schuur. Zo heeft u straks het beste én mooiste eindresultaat, zonder zichtbare strepen en vlekken.

Beits gebruiken voor een geweldig resultaat

Het zwart beitsen van uw tuinhuis of schuur kan het weer een nieuw leven inblazen.

Het gebruiken van tuinbeits is erg populair de laatste jaren. Beits heeft een 'open' structuur, waardoor het hout kan ademen. Het vocht dat in het hout zit kan er gemakkelijk uit en dit zorgt ervoor dat het hout niet gaat afbladderen. Aardpigmenten geven de zwarte beits kleur. Het zwart is hierdoor ontzettend kleurvast en wordt niet bruin na lange tijd in het zonlicht. Zwarte beits is de laatste jaren gegroeid naar een van de meest gekochte beitskleuren. Waarom dit zo is leest u hieronder:

Houten schuur zwart beitsen met de beste buitenbeits

Zwart geeft uw tuin een chique en strakke uitstraling. Tegelijkertijd is het ook een kleur die geweldig te combineren is met alle kleuren planten in de tuin. Groen wordt groener en sprekender naast een zwarte schuur, tuinhuis of schutting. Ook geeft zwarte schuur beits of zwarte tuinhuis beits meer diepte in de tuin.

Daarnaast is zwarte tuinbeits een geschikt product om de schutting, tuintafel of tuinmeubels langer te laten meegaan. Door de tuintafel, het tuinhuis of de schutting zwart te beitsen, beschermt u deze beter tegen onder meer regen en vorst. Met de zwarte tuinbeits kunt u dus niet alleen het tuinhout of de schutting zwart verven, maar voorziet u het hout ook van een beschermlaag.

De voordelen van het zwart beitsen van uw schuur of tuinhuis

 • Verbeterde uitstraling: Zwarte beits geeft de tuin een moderne, stijlvolle uitstraling.
 • Bescherming tegen weersomstandigheden: Zwarte beits beschermt hout tegen regen, sneeuw en UV-stralen. Daarnaast verlengt het ook de levensduur.
 • Verbergt onvolkomenheden: Zwarte beits maskeert kleine krassen of oneffenheden in het hout.
 • Duurzaam: Zwarte beits trekt in het hout en is minder geneigd tot afbladderen of barsten.
 • Onderhoudsvriendelijk: Eenvoudig schoon te maken en bij te werken.
 • Wat kun je allemaal zwart beitsen?

  Naast tuinhuizen en schuren, zijn er nog veel meer objecten die u kunt beitsen. Denk bijvoorbeeld aan hekken, tuinmeubelen, pergola's en bloembakken. Het zwart beitsen van deze objecten kan ze een vernieuwde uitstraling geven en tegelijkertijd beschermen tegen weersinvloeden.

  Zwarte beits kan ook binnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld houten meubels, trappen of vloeren. Het zorgt voor een moderne, industriële look en is ideaal voor het creëren van een opvallend accent in uw interieur. Zorg ervoor dat u binnen een beits kiest die geschikt is voor binnengebruik, met minder sterke geuren en een veilige samenstelling voor gebruik in leefruimtes.

  Transparante of dekkende beits?

  Optimale bescherming en een mooie uitstraling? Kies voor het zwart beitsen van uw tuinhuis of schuur.

  Bij transparante beits is de houtstructuur (groeven en nerven) duidelijker zichtbaar waardoor het hout zijn natuurlijke uitstraling behoudt. Dekkende beits geeft daarentegen een volledige dekking. Als u echt voor volledig zwart wilt gaan, kunt u ook kiezen voor gitzwarte tuinhuis beits of gitzwarte schuur beits.

  Tuinhuis zwart beitsen: stappenplan

  Een goed eindresultaat begint met de juiste voorbereiding. Volg deze stappen voor het beitsen van uw tuinhuis of schuur:

  1. Oppervlakte voorbereiden: Zorg dat het hout schoon, droog en vrij van oude beitslagen is. Schuur het hout licht op en verwijder stof en vuil.
  2. Grondlaag aanbrengen: Gebruik een primer speciaal voor buitenhout. Dit helpt de beits beter hechten en zorgt voor een duurzamer resultaat.
  3. Beits aanbrengen: Gebruik een kwast of roller voor een gelijkmatige laag. Breng minimaal twee lagen beits aan voor een optimale bescherming.
  4. Drogen: Laat elke laag goed drogen voordat u de volgende laag aanbrengt.
  5. Finale controle: Controleer het gehele oppervlak op consistentie en eventuele gemiste plekken.

  Tips omtrent de droogtijd

  De droogtijd van de verf wordt beïnvloed door zowel temperatuur als luchtvochtigheid. Wanneer de temperatuur boven de 15 °C ligt, is de verf na één dag stofdroog, waarna de tweede laag aangebracht kan worden. De verf is volledig uitgehard na ongeveer een week; gedurende deze periode is het belangrijk om de verf niet aan regen bloot te stellen.

  Bij een dagtemperatuur van 20 °C is de verf na 6 uur geschikt om over te schilderen en na 3 dagen volledig doorgedroogd. Bij hogere temperaturen en een lagere luchtvochtigheid zal de verf sneller drogen. Het wordt afgeraden om te schilderen bij temperaturen onder de 12 graden, aangezien dit de droogtijd aanzienlijk verlengt.

  Extra tips voor schoonmaken en onderhoud

  Zwarte beits is zeer onderhoudsvriendelijk: u hoeft er vrijwel niets aan te doen. Wel kunt u opmerken dat op de matte zwarte tint makkelijker witte sporen, zoals spinnenwebben of witte pluisjes, zichtbaar zijn. We raden af om hard te schrobben, omdat dit de matte pigmenten kan beschadigen. Gebruik hiervoor voorzichtig een vochtige doek.

  Een effectieve methode is het verdunnen van (lijnolie)zeep met water in een plantenspuit, en dit vervolgens op het hout te spuiten. Laat dit even inwerken en spoel het daarna af met regenwater of een tuinslang.

  Ook uw tuinhuis of schuur zwart beitsen?

  Voor het bestellen van hoogwaardige zwarte beits kunt u terecht bij Fixza. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan beitsen voor al uw buitentoepassingen. Heeft u vragen of advies nodig? Ons deskundige team staat altijd voor u klaar om u te helpen bij het kiezen van de juiste producten en het beantwoorden van uw vragen.