10 nadelen van een plat dak en hoe je dit kunt oplossen

Platte daken zijn altijd al populair geweest in Nederland. Zelfs zo populair dat er in de jaren vijftig een compleet dorp met alleen maar platte daken is gebouwd, in de Noordoostpolder. Het dorp Nagele, mede getekend en ontworpen door Gerrit Rietveld en waar tot op de dag van vandaag geen puntdak te vinden is.

Platte daken worden vaak gebruikt op commerciële gebouwen, industriële complexen, door de grote oppervlakken is een plat dak dan veelal de voordeligste oplossing. Maar ook in de woningbouw zijn veel platte daken toegepast, en dan vooral voor aanbouwen, bijkeukens, garages en bergingen. Hoewel platte daken zeker voordelen hebben, zijn er ook aanzienlijke nadelen van een plat dak.

Ophoping van vuil en rommel zoals bladeren op een plat dak waardoor het water niet goed weg kan stromen

én van de meest voorkomende problemen waar platte dak bezitters mee worden geconfronteerd, zijn lekkages en het ophopen van vuil zoals bladeren en takken. Gelukkig kunnen kleine lekkages in een plat dak vaak zelf worden verholpen met behulp van vloeibare dakbedekking, een waterdichte afdichtingspasta voor bitumen daken. In dit artikel zullen we de nadelen van platte daken bespreken en uitleggen hoe vloeibare dakbedekking een kosteneffectieve en efficiënte oplossing kan zijn om plat dak lekkages zelf te verhelpen.

De tien nadelen van een plat dak

Hoewel platte daken aantrekkelijk zijn om verschillende redenen, het vaak veel goedkoper is dan een puntdak en er ruimte voor bijvoorbeeld een dakterras is of voor het eenvoudig plaatsen van zonnepanelen, zijn er enkele nadelen verbonden aan dit type dakbedekking. Hier zijn enkele van de meest voorkomende plat dak nadelen:

1. Waterafvoer Problemen

Problemen met waterafvoer op een plat dak

Eén van de grootste nadelen van platte daken is het gebrek aan natuurlijke helling voor waterafvoer. In tegenstelling tot schuine daken waar regenwater vanzelf naar beneden stroomt, kan water op platte daken blijven staan. Dit leidt dan tot waterplassen die langdurige blootstelling aan vocht op het dak veroorzaken. En bij een slecht of niet geïsoleerd plat dak kan er dan aan de binnenzijde schimmelvorming ontstaan.

Wat is hier tegen te doen:

  • Extra afvoeren plaatsen: Zorgen voor voldoende afvoerpunten om water effectief af te voeren. Het aanbrengen van extra hemelwater afvoeren in een plat dak kan hier aan bij dragen.
  • Regelmatig onderhoud: Het schoonhouden van afvoeren om verstoppingen te voorkomen, en zo wordt ook het ophopen van grote hoeveelheden water op een plat dak voorkomen.

2. Lekkages

Vanwege het gebrek aan natuurlijke helling en de opeenhoping van water, zijn platte daken vatbaar voor lekkages. Zelfs kleine scheurtjes of beschadigingen in de dakbedekking kunnen leiden tot vervelende lekkages, vooral tijdens hevige regenbuien. Deze lekkages kunnen schade aan het interieur van het gebouw veroorzaken en moeten snel worden aangepakt om verdere schade te voorkomen.

Baufix multi afdichting voor het afdichten van een plat dak, vloeibare dakbedekking wat eenvoudig aan te brengen is

Snelle en vakkundige aanpak van lekkages in platte daken met Baufix multi afdichting. Lekkages in platte daken kunnen zorgen voor aanzienlijke problemen, van waterschade binnenin het gebouw tot de aantasting van de dakstructuur zelf. Gelukkig biedt Baufix Multi Afdichting een snelle en efficiënte oplossing om deze lekkages aan te pakken.

Wat is Baufix Multi Afdichting?

Baufix Multi Afdichting is een hoogwaardige, elastische afdichtingsmiddel speciaal ontworpen voor het repareren en beschermen van onder andere platte daken. Deze waterdichte afdichtingspasta is gemakkelijk aan te brengen en vormt een duurzame, waterdichte laag die bestand is tegen weersinvloeden en UV-straling.

3. Onderhoudsintensief

Platte daken vereisen regelmatig onderhoud als je regenwater buiten wilt houden. Dit dakonderhoud omvat niet alleen het schoonhouden van het dak om verstoppingen door blad, zand en ander vuil te voorkomen. Maar ook het inspecteren van de dakbedekking op beschadigingen en het afdichten van eventuele scheuren of lekkages. Het onderhoud kan tijdrovend en kostbaar zijn.

Een deel van het onderhoud en een inspectie van een plat dak kun je natuurlijk zelf uitvoeren. Als je het platte dak hebt schoongemaakt is het vrij eenvoudig om het dakoppervlak te controleren op beschadigingen en scheurvorming. En wanneer je een beschadiging vindt kun je deze eenvoudig behandelen met Baufix Multi Afdichting zoals beschreven bij 2. Lekkages.

4. Beperkte isolatie

Platte daken bieden meestal minder isolatie dan schuine daken. Dit kan leiden tot warmteverlies in de winter en hitte opbouw in de zomer, wat dan weer resulteert in hogere energiekosten voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. En vooral in deze tijden van hoge stroom- en gasprijzen telt dit snel aan, zelfs wanneer je alleen maar een plat dak op je bijkeuken of aanbouw.

Het na-isoleren van een plat dak aan de binnenzijde is een vrij effectieve manier om een plat dak isolatie te verbeteren. Deze aanpak kan bijzonder handig zijn in situaties waarbij de buitenzijde van het dak niet gemakkelijk toegankelijk is, of wanneer extra isolatie aan de buitenzijde niet mogelijk of wenselijk is omdat er bijvoorbeeld recentelijk al nieuwe dakbedekking is aangebracht.

5. Kortere Levensduur

Hoewel ze in eerste instantie goedkoper kunnen zijn dan hellende daken, hebben platte daken vaak een kortere levensduur. Er zijn platte daken die op de juiste manier zijn aangebracht met kwalitatief goed materiaal, en vervolgens ruim 30 jaar mee gaan. Maar er zijn ook voorbeelden genoeg van daken die nog geen tien jaar liggen en al aan vervanging toe zijn. Dit komt deels door hun verhoogde blootstelling aan water en UV-straling, en deels ligt het aan de kwaliteit van het gebruikte en aangebrachte materiaal.

Het is daarom van groot belang om tijdens de bouw extra aandacht te schenken aan je platte dak, let hierbij niet alleen op de kwaliteit van de gebruikte dakbedekking en hoe het aangebracht wordt. Maar zorg er ook voor dat je de juiste keuzes maakt bij het kiezen van isolatiematerialen, hou hier niet alleen rekening met de isolatiewaarde maar ook met de brandklasse. Dit kan later van groot belang zijn bij het plaatsen van zonnepanelen. Dit zijn allemaal punten die je achteraf niet meer kunt veranderen als er niet de juiste keuze is gemaakt.

6. Gewichtsbeperkingen en zonnepanelen

Gewichtsproblemen bij een plat dak met bijvoorbeeld zonnenpanelen of airco's

Platte daken hebben vaak een limiet aan het gewicht dat ze kunnen dragen, wat problematisch kan worden bij zware sneeuwval of wanneer er installaties bovenop worden geplaatst, zoals airco units en zonnepanelen. De zonnepanelen brengen ook nog andere problemen met zich mee. Als er lekkage ontstaat in een plat dak dat helemaal vol ligt met zonnepanelen, dan is de lekkage bijna niet te lokaliseren en laat staan te verhelpen.

Daarom wordt er ook vaak geadviseerd om bij oudere platte daken eerst de dakbedekking te vervangen en dan pas zonnepanelen te plaatsen. Wordt dit niet gedaan dan is de kans groot dat er door het vele lopen op het dak al tijdens het aanleggen van de PV installatie al schade aan de bitumen dakbedekking ontstaat, en dus lekkage.

7. Minder goed bestand tegen hoge en lage temperaturen

Tussen de zomer en winter zal het dakbedekkingsmateriaal van het platte dak uitzetten en krimpen. Dit komt door de grote temperatuurverschillen tussen de seizoenen. Deze cycli van uitzetten en krimpen kunnen leiden tot eerst kleine en op den duur grotere scheuren, en dus lekkages in de dakbedekking. Ook het betreden van het platte dak op zeer warme zomerdagen of op een erg koude winterse dag zorgt voor een groot risico op beschadigingen en dus lekkage.

In de zomer als een plat dak met bitumen dakbedekking erg heet is, dan vervormt de bitumen dakbedekking heel makkelijk. Daar in tegen is de bitumen dakbedekking op een koude winterdag extra star, en scheurt hierdoor op zwakkere punten vaak snel in. Problemen die je met een schuin pannendak niet hebt, dakpannen kunnen krimpen en uitzetten zonder onderling spanning op te bouwen.

8. Meer risico op lekkages rond dakdoorvoeren

Lekkage bij dakdoorvoeren op een plat dak

Dakdoorvoeren zoals ventilatieopeningen, schoorstenen en dakramen zijn vaak bronnen van lekkages op platte daken vanwege de complexiteit van het afdichten ervan. Maar ook bij de hemelwaterafvoeren ontstaat meestal eerder lekkage dan zomaar in het midden van een plat dak. Ook het repareren van een waterlekkage bij een doorvoering of een ander dak detail vraagt om meer aandacht dan een lekkage ergens in het midden van een dakvlak.

Door een vliesdoek rondom de dakdoorvoer in de eerste laag van de vloeibare dakbedekking aan te brengen, kun je extra stevigheid aan de dakreparatie toevoegen. Na uitharding kun je dan de tweede laag vloeibare dakbedekking aanbrengen over de laag met het vliesdoek. Ook dit kun je doen met de Baufix Multi Afdichting.

9. Extra gevoeligheid voor schade door extreme weersomstandigheden

Een plat dak is gevoeliger voor schade door extreme weersomstandigheden, zoals harde wind, hagel en zware sneeuwval. Wat kan leiden tot beschadigingen aan de onderliggende constructie en of aan de dakbedekking met lekkages als gevolg.

Stormschade: Tijdens een storm kunnen bijvoorbeeld takken van een boom waaien en op het platte dak terechtkomen, door de impact van grote takken kan de dakbedekking inscheuren en ontstaat er lekkage. Maar ook door de druk en zuiging van de wind kan dakbedekking los komen van de ondergrond.

Hagelschade: De laatste jaren hebben we steeds vaker te maken met extremen in het weer, hier horen ook hagelbuien bij met extreem grote hagelstenen. Deze hagelstenen kunnen dan makkelijk een doorsnede van 3 cm of meer bereiken, en met snelheden boven de 120 km/h naar beneden komen. Vooral bij oudere platte daken of platte daken van slechte kwaliteit is er dan een groot risico op permanente beschadigingen met water lekkage tot gevolg.

Zware sneeuwval: Dit komt in Nederland de laatste jaren niet heel vaak meer voor, maar het kan zomaar weer gebeuren dat er plaatselijk 40 cm of 50 cm sneeuw valt tijdens een zware sneeuwbui. En het gevaar voor een plat dak bij hevige sneeuwval zit hem in het enorme gewicht wat er op het platte dak komt te liggen. Een kubieke meter verse droge sneeuw weegt namelijk 200 tot 300 kg, en als het natte sneeuw betreft komt er zo nog eens een paar 100 kg bij. Hier schuilt dan ook het gevaar in, en dan niet direct voor de dakbedekking maar voor de onderliggende constructie.

10. Hoge kosten dakdekker bij reparatie en renovatie van platte daken

Dakdekkers voor platte dak en kunnen hoog oplopen in kosten

Platte daken zijn nou eenmaal eerder aan renovatie toe dan hellende daken, en er treden ook sneller lekkages op in een plat dak. Dit brengt echter de nodige kosten met zich mee, en dan heb je ook nog behoorlijke verschillen in de tarieven tussen dakdekkers uit de provincie en dakdekkers uit de randstad. Hier kunnen verschillen optreden van 40% tot 50%, waardoor een dakdekker in de randstad duurder is. Maar maak je gebruik van een dakdekkersbedrijf uit de provincie als je in de randstad woont, dan kunnen de voorrijkosten weer hoger zijn door de langere reisafstand.

Als je een beetje een handige doe het zelf klusser bent, kun je op een deel van deze kosten besparen door ze zelf uit te voeren. Denk hierbij aan het schoonhouden van het platte dak, het bladvrij maken van de hemelwaterafvoeren, het inspecteren op beschadigingen en lekkages. En het zelf uitvoeren van kleine reparaties met vloeibare dakbedekking, zoals de Baufix Multi Afdichting. Verlies echter nooit de veiligheid uit het oog bij klussen op hoogte, en neem de juiste voorzorgsmaatregelen.

Conclusie

Al hebben platte daken hun eigen uitdagingen, de mogelijkheid om onderhoud zelf uit te voeren en kleine lekkages zelf te verhelpen met vloeibare dakbedekking is een aanzienlijk voordeel. Door een proactieve aanpak te hanteren en regelmatig onderhoud uit te voeren, kunnen huiseigenaren de levensduur van hun platte dak verlengen en grotere problemen op de lange termijn vermijden. Een goede onderhouds routine, inclusief regelmatige inspecties en schoonmaken, kan de levensduur van het dak verlengen en voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grotere, kostbare reparaties met veel gevolgschade aan de onderliggende ruimtes.