Trap- en parketonderhoud

Natuurlijke schoonheid behouden en de levensduur van houten trappen en parketvloeren verlengen is eenvoudig met ons hoogwaardige reinigings- en onderhoudsproduct. Deze Baufix formule is speciaal ontworpen om vuil te verwijderen, te beschermen tegen slijtage en de glans van uw houten oppervlakken te behouden.  

Het Belang van onderhoud aan uw houten trap- en parketvloer

Houten trappen en parketvloeren voegen een warme, tijdloze uitstraling toe aan elk huis. Ze bieden niet alleen esthetische waarde, maar ook duurzaamheid. Het onderhoud van deze toch kostbare oppervlakken is echter van groot belang om hun schoonheid en functionaliteit te behouden. Fixza levert niet alleen Baufix Trap- en parketonderhoud, maar ook uitgebreide informatie over het gebruik en onderhoud. Hier vertellen we u alles over trap- en parketonderhoud, inclusief reiniging en onderhoudstips, evenals de beste producten om uw houten oppervlakken in topconditie te houden.

Parketvloer Reinigen

Waarom is een parketvloer reinigen belangrijk?

Een schone parketvloer is niet alleen aantrekkelijker om naar te kijken, maar ook hygiënischer. Stof, vuil en allergenen kunnen zich ophopen in de nerven van het hout, waardoor de luchtkwaliteit in uw huis verslechtert. Bovendien kan achterstallig onderhoud leiden tot slijtage en beschadiging van het parket. Regelmatig schoonmaken helpt vroegtijdige slijtage van de laklaag en andere problemen te voorkomen.

Hoe reinigt u uw parketvloer?

 1. Stofzuigen: Gebruik een zachte borstel of een parketvloerborstel om regelmatig stof en vuil te verwijderen. Dit voorkomt krassen en slijtage aan het oppervlak.
 2. Dweilen: Bevochtig een microvezeldoek of een dweil lichtjes en veeg de vloer af. Zorg ervoor dat u geen overmatig water gebruikt, omdat te veel vocht de vloer kan beschadigen en vlekken kan veroorzaken.
 3. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen: Kies milde, pH-neutrale reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor parketvloeren. Vermijd agressieve chemicaliën die het hout kunnen beschadigen.
 4. Vlekken verwijderen: Voor hardnekkige vlekken zoals gemorst sap of wijn, gebruik een speciaal ontworpen vlekverwijderaar voor houten vloeren. Maar nog belangrijker, probeer deze vervuiling direct na het morsen te verwijderen, voor dat het opdroogt of in de vloer kan trekken.
 5. Voorkom schade: Vermijd het gebruik van stoomreinigers en schurende reinigingsproducten, omdat deze de afwerking van het parket kunnen beschadigen.

Houten Vloer Onderhoud

Houten vloeren zijn een grote investering die bij goed onderhoud dan ook jarenlang meegaat. Om ervoor te zorgen dat uw vloer er altijd op zijn best uitziet, is regelmatig onderhoud van essentieel belang.

Tips voor houten vloeronderhoud

 1. Bescherm tegen krassen: Plaats vilt onder de poten van meubels om krassen te voorkomen. Houd ook de scherpe nagels van huisdieren goed getrimd.
 2. Controleer en onderhoud de afwerking: De afwerking van uw houten vloer kan slijten na verloop van tijd. Overweeg om periodiek een nieuwe laag afwerking aan te brengen om de glans te behouden en bescherming te bieden. Als bijvoorbeeld de laag parketlak helemaal is weg gesleten, dan kan er vuil in het hout trekken en ook kan het hout verkleuren ten opzichte van het nog gelakte hout. De parketvloer dan tijdig voorzien van een nieuwe laag parketlak kan dan veel tijd en dus werk besparen.
 3. Regelmatig reinigen: Volg de eerder genoemde reinigingsinstructies om vuil en stof te verwijderen. Ook een goede deurmat/droogloopmat kan veel vuil buiten houden, vooral bij vochtig weer.
 4. Reguleer luchtvochtigheid: Hout reageert sterk op schommelingen in luchtvochtigheid. Gebruik een luchtbevochtiger in droge klimaten en zorg voor voldoende ventilatie in vochtige omgevingen.
 5. Repareer beschadigingen snel: Als u krassen of andere beschadegingen opmerkt, repareer ze dan onmiddellijk om verdere schade te voorkomen.
 6. Beste parketvloer reinigingsmiddelen
 7. Het kiezen van het juiste reinigingsmiddel is cruciaal om uw parketvloer schoon en mooi te houden. Hier zijn enkele populaire opties:
 8. pH-neutrale reinigers: Deze zijn mild en veilig voor houten vloeren.
 9. Specifieke parketvloer reinigers: Er zijn reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor parketvloeren, zoals de Baufix Trap- en parketonderhoud.
 10. Zelfgemaakte reinigingsoplossingen: U kunt ook zelf een reinigingsoplossing maken met een mengsel van water en een beetje milde zeep.
 11. Stofdoeken en microvezeldoeken: Deze zijn ideaal om stof en vuil te verwijderen zonder de vloer te beschadigen.
 12. Houten vloerolie: Hardwax olie is de ideale keuze voor het beschermen en onderhouden van uw parketvloeren. Deze hoogwaardige olie biedt niet alleen duurzame bescherming tegen slijtage, vlekken en vocht, maar verbetert ook de natuurlijke schoonheid van het hout. Ontdek hoe u met hardwax olie een prachtige, langdurige glans aan uw parketvloer kunt geven.

Onderhoud na het aanbrengen van een nieuwe laag parketlak

Het aanbrengen van een nieuwe laag parketlak geeft uw vloer een frisse uitstraling en biedt extra bescherming. Hier zijn enkele tips voor onderhoud na het lakken:

 1. Wacht op uitharding: Laat de nieuwe laklaag volledig uitharden volgens de instructies van de fabrikant voordat u de vloer betreedt.
 2. Zorg voor regelmatige reiniging: Blijf uw vloer regelmatig reinigen om vuil en stof te verwijderen. Dit voorkomt dat de laklaag wordt aangetast.
 3. Vermijd overmatig vocht: Zorg ervoor dat de vloer niet wordt blootgesteld aan overmatig vocht, omdat dit de laklaag kan beschadigen.
 4. Gebruik vloerbeschermers: Plaats viltglijders onder meubels om krassen en slijtage te voorkomen.

Verkoop klaar maken van uw woning, vergeet uw parketvloer dan niet

Als u uw huis wilt verkopen, is het belangrijk om alle aspecten van uw woning in topconditie te brengen, en dat geldt ook voor uw parketvloer. Een goed onderhouden vloer kan de waarde van uw huis verhogen en potentiële kopers aantrekken. Dit wordt echter nogal eens vergeten, lees daarom ons blog “Tips voor het verkoopklaar maken van de woning”  eens door voor extra ideeën en tips. Volg verder de specifieke bovenstaande tips voor parketvloeronderhoud om ervoor te zorgen dat uw vloer er op zijn best uitziet wanneer potentiële kopers uw woning komen bezichtigen.

 Fixza, Samen fixzen we het wel!

 

© Fixza | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring
webwinkel realisatie door De Haan Media.